Varför prioriteras inte musiklivet i Eskilstuna?

Det finns dock inga bra, mindre scener för lokala band. Ungdomens hus var det ultimata stället. Skriver insändarskribenten. Bilden är från 2016, Musik direkt. På ungdomens hus, bandet Zero Destiny.

Det finns dock inga bra, mindre scener för lokala band. Ungdomens hus var det ultimata stället. Skriver insändarskribenten. Bilden är från 2016, Musik direkt. På ungdomens hus, bandet Zero Destiny.

Foto: Gustav Nyberg

Insändare2020-10-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kommer det sig att Eskilstuna kommun inte prioriterar musiklivet i Eskilstuna? Det blir allt sämre med åren. 2012 tillbringade jag många helger på Ungdomens hus för att titta på lokala band från stan och andra städer i Sverige. Nu finns inte Ungdommens hus mer. Kvar finns Balsta musikslott med två scener, varav den ena är väldigt liten.

Lokomotivet kan fungera för lokala band men den kostar desto mer att hyra. I Stiga Sports Arena kan konserter anordnas men den är i första hand till för sportevenemang. På 90-talet spelade Kent i Vilsta och publiken fick då sitta i Vilstabacken. (Numera har vi dock Picnic i Parken och även sommarkonserter vid Sundbyholms slott som ska hyllas ordentligt).

Det finns dock inga bra, mindre scener för lokala band. Ungdomens hus var det ultimata stället. Dessutom var 99 procent av alla konserter på Ungdommens hus gratis. Det var ytterst sällan de kostade en slant, så det var inget snack om att inte gå på grund av ekonomiska skäl. Idag kostar ju alla konserter som anordnas på andra scener i andra lokaler några hundralappar.

I en artikel publicerad i programtidningen "Eskilstuna - Årets popstad 1998" (finns i arkiv på nätet) påpekades redan då att dåvarande politiker fokuserade allt mer på idrott än musik. Vi tycks befinna oss i samma situation 22 år senare. Vänner som var i tonåren på 80-talet har berättat massor om musiklivet i Eskilstuna då. Man kan inte tro att det är samma stad de pratar om.

Var det bättre förr? Ja, Eskilstuna var det, i alla fall ur musikperspektiv.

(Operation Nothing, Påpbandet, Memento Mori etc - var är ni? Vad sägs om en reunion?)