Nästa skolpolitiska beslut meddelades i går (läs: tisdag), Årbyskolans högstadie ska stänga. Till grund för beslutet finns vissa hållbara argument som att få elever går ut skolan med gymnasiebehörighet och flera föräldrar söker andra skolor för sina barn. Argumentet som däremot inte håller är det om ekonomi och att elevunderlag saknas. Om detta nu är ett problem, varför var man då så ivrig med att bygga upp Munktellskolan? Vad låg till grund för detta beslut?
Barnafödseln i Sverige är låg och trots en kompenserande invandring (för den låga barnafödseln) under åren 2011-2018 så har vi inte lyckats fylla alla de klassrum och arbetsplatser som står och skriker efter elever och personal. Trots denna vetskap har ändå ett gymnasium och en ny grundskola öppnats. Är detta prestigeprojekt för att politikerna i framtiden ska till sina närmaste kunna säga "se vad jag byggde när jag var med i politiken"?
Vilken människa som helst hade kunnat se att Munktellskolan och Zetterbergsgymnasiet skulle bli pengaslukande skolor som egentligen inte tillgodoser något annat behov än kommunala politikers egon. Miljontals skattepengar kommer att läggas på dessa två skolor som egentligen inte behövdes, och samtidigt hör man inte ett pip om att de ansvariga politikerna bör avgå. Hur kommer det sig att de sitter tryggt trots dessa grundlösa beslut?
Och för guds skull, lägg ner snacket om en ny Mestaskola! Om barnafödseln i samhället kvarstår på denna nivå bör vi i stället prata om vilken skola som står på tur härnäst. För att lösa detta problem bör vi antingen vidöppna gränserna eller – vilket jag föredrar – förbättra förutsättningar för par att skaffa fler barn i Sverige. Hyror för höga, räntor för höga, arbetstimmar för långa. Återskapa normen om den traditionella familjen!. Det krävs akuta politiska beslut från Riksdagen om vi inte ska sluta som Japan och Italien.