Världen efter corona – på helt nya villkor

Förhoppningsvis kommer många dock att överleva. De flesta unga människor. Men på helt nya villkor. Naturen har gett människan en ny chans för överlevnad.  Skriver Stig G Daun.

Förhoppningsvis kommer många dock att överleva. De flesta unga människor. Men på helt nya villkor. Naturen har gett människan en ny chans för överlevnad. Skriver Stig G Daun.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2020-12-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man lyssnar till Coronakommissionens rapport, så är det lätt att associera Folkhälsomyndighetens agerande med experimentet med grodan som placerades i en kastrull kallt vatten. Vattnet värmdes upp mycket långsamt och gradvis och till slut lät sig grodan kokas levande, eftersom den fann det så skönt då vattnets temperatur steg så sakta att den inte insåg att den fortlöpande förändringen vid någon tidpunkt kräver ett förändrat beteende. Analogt, om vi inte aktivt reagerar på det radikala sätt som vår omgivande värld förändras, kommer vi inte att klara oss särskilt väl.

Med denna något tillspetsade jämförelse vill jag provocera fram en mer öppen debatt kring den grasserande pandemin i samtliga media. Ingen upprepning av ett antal föråldrade gamla svar. Om vår regering inte lyssnar till expertisen, så måste nya beslutsfattare tillsättas som kan se till att nödvändiga skyddsåtgärder skapas i Sverige för att skydda liv.

Det finns säkert många teorier om varför detta destruktiva virus dök upp just nu. En är att naturen reagerar mot människans själviskhet på bekostnad av allt annat liv på jorden. Trots åtskilliga tecken och varningar har vi människor inte tagit dem på allvar. I vart fall inte vidtagit konkreta åtgärder för att anpassa oss till naturen.  Som till sist alltid bestämmer.

Vår konsumtionsiver och närmast totala okänslighet för alla tecken på att vi använder fler och mer av planetens resurser än möjligt för överlevnad, har resulterat i en självförintelseprocess, coronavirus. Här drabbas hög som låg, fattig som rik. Finns inga ”glassfiler”. Decimeringen av jordens befolkning är ett faktum. Inte ens Pentagon kan stoppa detta.

Förhoppningsvis kommer många dock att överleva. De flesta unga människor. Men på helt nya villkor. Naturen har gett människan en ny chans för överlevnad. 

I övergångsskedet, det som sker nu, får vi en ny chans att använda våra främsta egenskaper, kärlek och hjälpsamhet.

Glädjande nog finns det många exempel på att massor av svenskar ställer upp frivilligt och utan ersättning för att hjälpa gamla människor i karantän. I vårdsektorn arbetar man oförtrutet vidare med risken för sitt liv för att rädda så många som möjligt. Begreppet ”framgång” har fått en annan innebörd. Det kan ju bli så att när fågeln Fenix så småningom stiger upp ur askan, så har vi en väldigt annorlunda värld.