Växtbaserad skolmat räddar eleverna undan matprischock

Insändare 22 augusti 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kör höstterminen igång i Eskilstuna. Livsmedelspriserna ökar generellt, men mest på kött- och mejeriprodukter. Kostnaden för animalier i skolköken är enorm. Att servera växtbaserat som standard frigör pengar till bättre råvaror – med betydligt hälsosammare och miljövänligare skolmat som följd.

Kött och mejeriprodukter innehåller mycket mättat fett som kan öka risken för hjärtinfarkt, stroke och andra allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Livsmedelsverket. Rött kött och processat kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer enligt Världscancerfonden. Cancerfonden skriver på sin hemsida: “Hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag.”

FN framhåller att djurindustrin är en huvudorsak till många av de allvarligaste globala miljöproblemen: klimatförändringar, markförstöring, luftföroreningar, vattenbrist, vattenföroreningar och förlust av den biologiska mångfalden. Enligt WWF står idag lantbruksdjur och människor för 96 procent av däggdjurens biomassa på vår jord och de vilda däggdjuren utgör bara ynkliga fyra procent.

Priset på kött- och mjölkprodukter har skjutit i höjden. Men det är produkter som skadar både elevernas hälsa och miljön. Skolköken bör därför bemöta matprischocken genom att erbjuda nyttig, god och härligt färgglad växtbaserad mat som standard.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa