De varmaste åtta åren som någonsin uppmätts är åren fram till 2022, enligt EU:s organ Copernicus Climate Change Service. Klimatkrisen är synnerligen akut med snabbt ökande halter växthusgaser i atmosfären.
Animalier är matens stora klimatbov. Att servera klimatsmarta växtbaserade måltider som standard i förskolor, grundskolor och på gymnasium är därför ett ytterst viktigt policybeslut.
Naturvårdsverkets rapport ”Hållbara konsumtionsmönster” visar att svenskens ätande orsakar hela 1,8 ton växthusgaser per år. Att djurprodukter ersätts av vegetabilier är nödvändigt för att minska de utsläppen till globalt hållbara 0,3 ton växthusgaser per människa och år.
Runt 75 procent av svenskens växthusgasutsläpp från livsmedel kommer från kött- och mejeriprodukter vilket bland annat beror på rapar och fisar från idisslande djur, främst kor. Nötkött orsakar 40 gånger mer växthusgasutsläpp än baljväxter enligt Mat-klimat-listan från SLU.
Djurindustrin släpper ut enormt mycket växthusgaser och genererar dessutom stort lidande för lantbruksdjuren. Kommunpolitikerna bör därför införa vegonorm vid kommunal måltidsverksamhet.