Vem har rätt till personlig assistans?

Måste man vara kriminell för att kunna ta del av det samhället har att erbjuda i form av personlig assistans? Skriver signaturen "HJA"

Måste man vara kriminell för att kunna ta del av det samhället har att erbjuda i form av personlig assistans? Skriver signaturen "HJA"

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-08-18 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En fråga jag har ställt mig. En vän drabbades av en stor hjärninfarkt för två år sedan. Min vän sitter idag fängslad i sin icke handikappanpassade lägenhet. Hon är rullstolsburen och har tre besök per dag av hemtjänsten. Wow tänker vissa! Hon har hjälp. Men innan sin sjukdom var min vän en fullt arbetsför 59-:åring som har betalat skatt i hela sitt liv.

 Jag tänkte att en personlig assistent skulle vara livskvalitet för henne. Det var inte så enkelt som jag i min tanke trodde. Vi har kämpat med prövningar och många gånger förnedrande frågor. Som hittills har lett till två avslag från försäkringskassan. Ärendet ligger idag på förvaltningsrätten för beslut. Vilket enligt expert utsago kan ta upp till två år. 

Med denna bakgrundsbeskrivning ställer jag och många med mig frågan hur går det till när man kan begå brott som nu i det senaste som rapporterats i press och media, i Eskilstuna 12/8. Hur kan det gå så långt som tio år av fusk med ersättning av LSS?

Måste man vara kriminell för att kunna ta del av det samhället har att erbjuda i form av personlig assistans? Hur går kontrollerna till när detta fusk kan pågå? Jag har varit i kontakt med både jurister och läkare. Där alla har intygat att ett behov föreligger för assistans.

Uppenbarligen betyder inte expertutlåtande från läkare som är specialist inom hjärnans funktion. Utan man tar beslutet på ett "vanligt kontor”. Sen börjar allt om från början igen med omprövningar etc. Jag skulle vilja veta vem LSS lagen är till för. Den kom till för de sjuka och behövande. Men det är som man säger ”man måste vara frisk för att vara sjuk”. För att orka kämpa för sina rättigheter.