Replik på Jan Rudengrens inlägg publicerad 9/9.
Jan Rudengren har helt missförstått kärnan i både mitt inlägg och Robert Wenglens drivkraft, moderata kommunalrådet i Lomma som nu har återkommunaliserat all äldrevård.
Robert Wenglen anser att han har idel konservativa och liberala argument för detta och hänvisar till SVD:s tidigare chefredaktör och en av moderaternas viktigaste ideologer Hans L Zetterberg. I en utvärdering av borgerligas utförsäljningar av offentligt ägda verksamheter kom Zetterberg fram till att sådana som skola och omsorg inte var förenliga med marknadens drivkrafter.
För min egen del vill jag ha en omsorg som alltid finns där. Som inte upphör för att den inte klarar företagandet eller för att den fuskar som Attendo i Uppsala. Vad kostar inte en kontrollapparat i kommunen för att hela tiden kontrollera de privata företagens arbete? Och ska kommunala tjänstemän, som i Uppsala, behöva smyga i buskarna för att kunna bevisa att fusket är sant och hur det går till? En kostnad som måste hänföras till omsorgskostnaden.
Alla som okritiskt tycker att det är bra att få välja, råder jag att läsa Lagen om valfrihet. I dagens läge har kommunen rätt att begränsa omfattningen av LOV men SD vill till och med att LOV bör göras obligatoriskt för äldreomsorg i alla landets kommuner.
Med hemtjänst släpper man in ett stort antal människor i sitt hem. Vem vill jag ska ansvara för dessa? Ett privat företag som kan vara borta imorgon? Eller kommunen? De som arbetar i kommunala omsorgen är samma personer som i den privata men med tryggare arbetsförhållanden.
Arbetslivsforskaren Kristin Linderoth har för Arena idé analyserat hur det gick i Lomma och redan efter ett år visar hon på en rad förbättringar efter att kommunen tog över kontrollen.
Bemanningen har ökat. Ensamarbetet har minskat. Nattpassen har blivit kortare. Beslut har fattats om att alla har rätt till heltid.
Och bara ett år efter återkommunaliseringen lyckades Lomma sänka antal personer som de äldre möter i hemtjänsten under två veckor, från 16 olika personer 2020 till 11 personer 2021.
Omsorgen består av människor som ska ha anständiga arbetsvillkor. Det går inte att spara hur mycket som helst men det går uppenbarligen att göra en kostnadseffektiv organisation.
Att Lomma kommer att ha en väl fungerande hemtjänst i framtiden är säkert men vem vill jobba i de hårt nedbantade och upphandlade hemtjänster som blir allt vanligare?
Vem vill jobba i hemtjänsten i framtiden?
Omsorgen består av människor som ska ha anständiga arbetsvillkor, skriver Bie Seipel.
Foto: Kallestad, Gorm
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.