Vi behöver börja föda världen utan att sluka planeten

"Vilka får egentligen stå för notan?", frågar sig skribenten retoriskt.

"Vilka får egentligen stå för notan?", frågar sig skribenten retoriskt.

Foto: Michael Probst (TT)

Insändare2024-01-29 10:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Rune Jakobssons insändare "Är jaget alltid bra?", publicerad i slutet av januari.

Insändarskribenten har alldeles rätt! När vi lever i ett självcentrerat samhällsklimat är det lätt hänt att folk inte ser följderna av ett av de största ”personliga” val vi tar var dag. Äta djur. I sin helhet är det verkligen inte ett personligt val – av olika anledningar.

Samhället behöver börja föda världen utan att sluka planeten. Politiska beslut, likt vad Danmark redan har upprättat, krävs för annars fortsätter vi hävda vår rätt att bestämma själv vad vi lägger på vår tallrik. En väl fungerande växtbaserad livsmedelsproduktion hade gynnat oss alla och Moder jord tackar oss redan.

Var och en kan dock för en stund lägga fokus ifrån oss själva. Försök reflektera lite över den verkliga kostnaden med exempelvis det kokta ägget till frukost, kycklingcurrygrytan med ris till lunch och fläsk och potatis med bearnaisesås till middag… Vilka får egentligen stå för notan, de som dör för vår skull – helt i onödan? Världssvälten och klimatkrisen betalar också sin del av vår animaliska matkonsumtion. 

Det finns som sagt gränser för hur själviska vi ska vara. Så istället för att kasta skit och spotta på veganer och djurrättsförespråkare, lyssna på vad de försöker förmedla till oss! De är något på spåret mot en mindre egoistisk värld, för ett samhälle där vi kan samverka med djur och naturen. En värld där våld inte längre föder våra magar.