Vi firar en kampvillig 113-åring

Arbetsgivare hyllar sin personal ända tills det är dags för löneökningar. Vi accepterar inte det, skriver fackförbundet Kommunal.

Arbetsgivare hyllar sin personal ända tills det är dags för löneökningar. Vi accepterar inte det, skriver fackförbundet Kommunal.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Insändare2023-01-28 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 23/1 fyllde Nordens största fackförening för välfärdsarbetare 113 år. Det är 113 år av kamp som började 1910 när Svenska Kommunalarbetarförbundet bildades. Idag organiserar vi över 200 yrken, allt från undersköterskor och servicemedarbetare till bussförare och golfbanearbetare. Medlemmarna i Kommunal besitter en enorm bredd av kompetens.

Vi har under årens lopp vunnit flera olika segrar inom våra avtalsområden, såsom fler semesterdagar, arbetstidsförkortningar och rätten till arbetskläder. Men vi är inte färdiga för det. Ännu finns det arbetsgivare som anser att personal inte har rätt till arbetsskor, som inte ser behovet av en ordentlig bemanning, som hyllar sin personal ända fram tills det är dags för löneökningar. Vi accepterar inte det.

Välfärden står inför stora utmaningar med för få resurser att lösa allt. Kompetensbristen inom de kommande åren är alarmerande. Årets avtalsrörelse är kantad med inflationsmål och vädjanden om att hålla nere löneanspråk signalerar redan nu att det kommer bli tufft. Och vi har inga som helst avsikter att acceptera det heller.

Vi har i 113 år kämpat för medlemmarnas löner och villkor. Det gör vi med en stolthet och visshet om att vi i vår förening kan flytta berg. Vi firar 113 år genom att gå in en avtalsrörelse med målet att förbättra arbetslivet för medlemmarna i Kommunal. Vår kamp är ännu inte över.