Vi lärare pressas till det yttersta

Tillsammans kan vi göra skillnad, skriver ordförandena för Sveriges Lärare i Eskilstuna.

Tillsammans kan vi göra skillnad, skriver ordförandena för Sveriges Lärare i Eskilstuna.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2024-09-03 21:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

4 september är det Sveriges lärares dag, en dag som sätter ljuset på det viktiga arbete som utförs i skolor, förskolor och fritidshem – i Eskilstuna och över hela landet.

Lärare och studie- och yrkesvägledare är yrkesgrupper som med rätta har stort förtroende hos allmänheten. Vi kan samtidigt inte blunda för att skolväsendet i Sverige aldrig har varit i en så svår situation som nu. Besparingsläget är enligt många av Sveriges Lärares föreningar akut, och inför 2025 ser det ännu värre ut.

Här i Eskilstuna ser vi hur våra verksamheter drabbas hårt av nedskärningar och resursbrist. Vi lärare pressas till det yttersta och får inte den tid vi behöver till vårt kärnuppdrag – undervisningen och det nödvändiga för- och efterarbetet. I och med de brister som råder på arbetsmarknaden idag har vägledningen aldrig varit viktigare – vilket inte är möjligt när studie-och vägledare ansvarar för fler elever än vad de räcker tillför.

I förskolan och fritidshemmet är det ständig oro då det aldrig blir något andningsuppehåll och hur kommer arbetsförhållanden och arbetsmiljön bli när omställningen träder i kraft och de varslade slutar i november. Arbetsbelastningen har nått orimliga nivåer. Framtidstron sviktar. Inrapporteringen av arbetsskadeanmälningar och tillbud ökar.

Såväl regeringen som arbetsgivarna måste ta sitt ansvar, inklusive Eskilstuna kommun. Det är inte bara lärares arbetsvillkor och hälsa det handlar om, utan också våra barns och elevers framtid. På sikt är det Sveriges ställning som kunskapsnation som står på spel.

Kontakta dina lokala politiker och riksdagspolitiker och stå upp med Sveriges Lärare. Tillsammans kan vi göra skillnad.