Vi verkar oförmögna att lära av vår historia

Adolf Hitler talar till över 50 000 Hitlerjugend-ungdomar i Nürnberg i september 1937.

Adolf Hitler talar till över 50 000 Hitlerjugend-ungdomar i Nürnberg i september 1937.

Foto: AP/TT

Insändare2024-01-23 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots alla framsteg inom teknik, medicin och liknande, verkar vi oförmögna att lära av vår historia. Att förutsäga framtiden är oftast helt omöjligt, men om man tittar väldigt noga i en backspegel kan man i den även se en svag bild av en trolig framtid. Tyvärr verkar vi människor aldrig titta tillräckligt noga, eftersom vi fortsätter upprepa oss på ett, ofta förödande sätt.

Ryssland av i dag är ett sådant exempel. Likheterna med Tyskland under 30-talet är så stora så alla borde kunna se det i backspegeln, kanske gör man det, men stoppar huvudet i sanden.

Några exempel:

  • Båda länderna har utsatts för ett nationellt trauma, Tyskland genom Versaillefreden, Ryssland genom Sovjetunionens sammanbrott.
  • Båda länder har auktoritära ledare, valda på, om än tveksam, demokratisk väg.
  • Båda dessa ledare har sedan förändrat spelreglerna så att de kan sitta i princip livet ut.
  • Omvärlden fjäskar genom att tilldela dem olympiska spel och andra stora evenemang, vilket ger dem goodwilll och låter dem visa upp en falsk fasad.
  • Båda länder påbörjar utbildning av framtida soldater, i Tyskland Hitlerjugend, i Ryssland Yunarmija (Unga armen). Yunarmia har 1 250 000 medlemmar, de svär trohet till fosterlandet och tränas med automatvapen från unga tonår. Detta påbörjades ungefär i samband med invasionen av Krim.
  • I båda fall mördas och fängslas, eller "försvinner" oliktänkande.
  • Tyskland annekterade Rhenlandet, Sudetlandet, Österrike, Tjeckoslovakien, utan reaktion från omvärlden. Ryssland angriper Georgien och ockuperar Abchasien och Sydossetien, angriper Ukraina och annekterar Krim, Donetsk, Luhansk. Omvärlden bistår Ukraina med materiel och bistånd, inget mer än så.

Ta en djupare titt i backspegeln, hur gick det sedan på 40-talet?

Ungefär 50 miljoner döda i ett världsomspännande krig, en stor andel av dessa civila människor. Trots dessa, helt uppenbara likheter, verkar världens ledare lyckas stoppa sina skygglappsförsedda huvuden i sanden och glömma att det finns en backspegel.

Ibland känns mänsklighetens beteende som en liten andunge som försöker simma ut från stranden i kraftig pålandsvind. Trots alla framsteg inom teknik, medicin och liknande, kommer obönhörligen och med jämna mellanrum, en våg av galenskap och okunskap, som sveper tillbaka oss liksom vågen på sjön sveper tillbaka andungen.