Vilka ska egentligen bo i Kfasts lägenheter?

Hur ska ensamstående ha råd? undrar skribenten. Arkivbild.

Hur ska ensamstående ha råd? undrar skribenten. Arkivbild.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-09-03 20:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag undrar hur Kfast tänkt när man har stambytt sina områden. Flera av Eskilstunas bostadsområden har haft hyresgäster som bott i områdena länge. Edvardslund, Säby och Skogsängen är några av de områden som periodvis varit populära.

Säby i Torshälla är nu det område som inte är stambytt, och jag hoppas att Kfast tagit lärdom av misstagen som gjorts i de övriga områdena som stambytts. Framförallt har man höjt hyrorna så att dessa bostadsområden numera blivit tillfälliga boenden tills man hittar billigare lägenhet. Få kommer stanna i många år.

Edvardslund i Torshälla, med hyra på 11 000 för en trerummare, är nu enbart för dubbelarbetande föräldrar. Ensamstående med barn kan inte ta 2/3 av sin lön till hyra. Men även dubbelarbetande vill göra annat än betala massor i hyra, och så fort man hittar något billigare flyttar man. De som kan köper hus. Man betalar hellre 11 000 till sig själv.

De som bodde innan stambytet fick hyresrabatt. Men hur många bor kvar fortfarande? De som flyttat in efter fick ingen hyresrabatt. Om hyran stannat på 9 000, helst under, hade många stannat i Edvardslund. Det är ju ändå trevliga lägenheter.

Kommer alla Kfasts lägenheter få dessa hyror? Nybyggda lägenheter är dessutom så små att de enbart är för en eller max två personer. Under 70 kvadrat för en trea är inte klokt. Med hyror upp till 14 000 – vem ska bo där? Inget för en barnfamilj i alla fall.