Vinterväghållningen måste vara på topp

Vinterväghållningen vara på topp för att cykel ska bli ett attraktivt alternativ till buss, skriver Cykelfrämjandet Sörmland.

Vinterväghållningen vara på topp för att cykel ska bli ett attraktivt alternativ till buss, skriver Cykelfrämjandet Sörmland.

Foto: JOHAN ENGMAN/SCANPIX

Insändare2020-11-02 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu går vi mot kallare och mörkare tider. Vi i Cykelfrämjandet Sörmland hoppas att kommunerna, Trafikverket och fastighetsägarna i Sörmland är extra rustade inför årets vintersäsong. Förra vinterhalvåret behövdes inte mycket snöröjning på grund av den milda vintern så förhoppningsvis har alla som hanterar snöröjning och halkbekämpning kunnat spara lite pengar för att allt ska fungera riktigt bra den här säsongen. Det blir extra viktigt nu under coronapandemin. Alla har inte bil och när till och med Sörmlandstrafiken går ut och rekommenderar alla som kan att cykla och gå istället för att resa med dem så måste vinterväghållningen vara på topp för att gång och cykel ska bli ett attraktivt alternativ till buss. Det är också viktigt för att slippa halkolyckor som annars riskerar att bli en onödig belastning på sjukvården. 

Så vår uppmaning till alla som ansvarar för vinterväghållningen är att inte vara dumsnåla. Satsa på ett riktigt bra vinterväglag för oskyddade trafikanter så kan vi gemensamt hålla oss pigga och friska även under den kalla delen av året. Och för dig som cyklar – glöm inte hjälm, reflex och lyse samt att visa respekt i trafiken.