Visa ledarskap med klimatsmart skolmat

Skolköken har ett väldigt stort ansvar att visa ledarskap genom att servera växtbaserad klimatsmart mat som standard, skriver Jonas Norberg.

Skolköken har ett väldigt stort ansvar att visa ledarskap genom att servera växtbaserad klimatsmart mat som standard, skriver Jonas Norberg.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-08-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstterminen i Eskilstuna är här. FN:s nya klimatrapport visar att elevernas framtid hänger på en skör tråd. Skolköken har därför ett väldigt stort ansvar att visa ledarskap genom att servera växtbaserad klimatsmart mat som standard.

 I veckan släppte FN:s klimatpanel IPCC sin rapport om den vetenskapliga grunden till klimatförändringarna. Rapporten slår fast att det är människans utsläpp av växthusgaser som är den stora klimatskurken. 

 FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO skriver att djurhållningen står för 14,5 procent av växthusgasutsläppen som vi människor ansvarar för. Enligt Mat-klimat-listan från SLU släpper nötkött ut ungefär 40 gånger mer växthusgaser än bönor.

 Det är varmare nu än på över 100 000 år vilket kan vara en orsak till allvarlig torka och bränder i Grekland, Ryssland och Spanien samt extrema översvämningar i Tyskland, Nederländerna och Belgien. Situationen är akut. Det är dags för handling.

Jag tror på en ljus framtid för eleverna där klimatet räddas. En viktig pusselbit är att vi genast växlar över till växtbaserad skolmat. Klimatmedvetna politiker, föräldrar och elever bör därför stödja skolköken i denna livsviktiga process.