Det stundande läraravtalet är helt avgörande för om yrket ska locka och hålla kvar våra lärare.
Läraryrket har aldrig varit mer krävande än vad det är just nu. Samtidigt är lärares löneutveckling över ett yrkesliv bland de sämsta på svensk arbetsmarknad.
Varför ska man satsa på att bli lärare? Våra arbetsgivare missbrukar att lärare ofta ser yrket som ett kall och, i synnerhet, trotjänare stretar på utan erkänsla. Det måste bli ändring på detta. NU!
Bli inte lärare om…
- Du vill se fram emot ökad köpkraft (indexreglerad) under ditt yrkesliv
- Du vill ha kompetensutveckling värd namnet
- Du vill ha undervisningsgrupper vars behov kan tillgodoses och lämplig gruppstorlek kan skapas
- Du vill ha tillräckligt med arbetstid till lektionernas för- och efterarbete
En lärares köpkraft ökar i snitt endast 20 procent under ett yrkesliv. De senaste åren har till och med köpkraften för högstadie- och gymnasielärare sjunkit! Andra yrken med långa universitetsstudier (ingenjörer, ekonomer med flera) åtnjuter en mycket bättre utveckling.
Krafttag måste nu tas för såväl lärares arbetsmiljö och yrkesförutsättningar som deras löneutveckling – 100 procent utveckling av köpkraften från examen till pension är ett rimligt mål som ligger i linje med många andra akademikeryrken.
Arbetsgivare och politiker – visa nu att ni menar allvar med att ni vill att läraryrket ska vara ett attraktivt yrke där man kan trivas och orkar jobba till pension med en god ekonomi!
Sveriges Lärares medlemmar har en avgörande roll i att skapa vår gemensamma framtid.
Visa oss att vi inte har valt fel yrke.