World Animal Protection Sverige (WAPS) borde justera sin uppdaterade djurparksguide för att göra den djurvänlig på riktigt. Men det kan bli svårt, då det inte finns några djurvänliga djurparker. Nedan exempel försöker reda ut lite varför en bör undvika att besöka/stödja djurparker.
För det första ger guiden exempelvis Borås Djurpark, Skansen och Furuviksparken grönt ljus, för de erbjuder inte närkontakt med vilda djur. Däremot underkänns till exempel Parken Zoo och Kolmården, trots att samtliga erbjuder möjligheter för närkontakt med vilda djur.
För det andra värdesätter guiden djurparker med fokus på artbevarande, men bevarandearbetet är mest för syns skull. Forskning visar att inspärrade vilda djur förändras så väl psykiskt som fysiskt och eventuell förvildningsprogram blir svårt. Se gärna på SVT:s dokumentär "Djurparkskriget" för att veta mer om det vanskliga att hålla vilda djur inspärrade.
För det tredje avlivar svenska djurparker regelbundet djur, inklusive livshotande arter, utan att redovisa orsaken, vilket tyder på brister i arbetet med bevarande. Läs mer om detta på Djurrättsalliansens hemsida.
Att WAPS djurparksguide ger Nordens ark och Vildriket högsta betyg för djurvänlighet, medan Parken Zoo och Kolmården inte riktigt når upp till kriterier, säger alltså egentligen inte så mycket. Verksamheter där vilda djur hålls i fångenskap handlar främst om pengar och föråldrade attityder.
Det borde ligga i tiden att sluta tvinga individer stå ambassadörer åt sin hotade art. Artbevarande sker bäst i djurens naturliga habitat. Organisationer såsom Sheldrick Wildlife Trust, som hjälper föräldralösa elefanter i Kenya och Damian Aspinalls organisation, som driver flera reservat i Afrika och Asien där djurparksdjur får ett nytt liv, är att föredra.