Kommunen daltar med sin personal på omsorgstagarnas bekostnad

"Eskilstuna kommuns äldreomsorg brister i kvalitet enligt såväl anhöriga som omsorgstagare", anser skribenten.

"Eskilstuna kommuns äldreomsorg brister i kvalitet enligt såväl anhöriga som omsorgstagare", anser skribenten.

Foto:

Eskilstuna2024-07-29 05:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Peter Drucker, österrikisk managementkonsult, menade att hur väl uttänkt din strategi än är så är det i slutänden människor som ska få strategin att hända. Om de som ska utföra arbetet inte har rätt inställning kommer ditt företag att misslyckas – Kultur äter strategi till frukost.

Eskilstuna kommuns äldreomsorg brister i kvalitet enligt såväl anhöriga som omsorgstagare. Återkommande artiklar och insändare i Eskilstuna-Kuriren vittnar tydligt om det. Majo Brostedt (S) med sin organisation är uppenbart mycket bättre på att maxa avgifterna än omsorgen.

Jag har nu fyra års erfarenhet av Eskilstuna kommuns hemtjänst då att min mor är beviljad sådana insatser med stöd av Socialtjänstlagen. Hon har hunnit tillhöra fem olika hemtjänstområden. Ingenstans har det fungerat bra, förutom med gruppen Nära Vård, tack vare att den personalen hade rätt inställning till sitt uppdrag. 

Jag och min familj måste nu själva säkra hennes omvårdnad vid sidan av hemtjänsten. Det känns mycket bra att vi kan göra det. Jag har under de senaste två åren talat och skrivit med personal, gruppledare, enhetschef, högre chef samt nämndordförande om problemen i verksamheten. Det vi får till svar, om vi alls får något svar, är i huvudsak att det gäller att ha överseende med personalen förutom att de kräver både tillit och tacksamhet. I aktuell hemtjänstgrupp är det inte språk eller utbildning som fattas, utan det handlar om brister i attityd och ansvarstagande.

Av cirka 20 personer i min mors hemtjänstgrupp är det en handfull som tar ansvar, sköter jobbet och använder sina vårdkunskaper för omsorgstagarnas bästa. Deras insatser är vi verkligen tacksamma för! Av den välfungerande personalen slutar dock för många. De passar väl inte in. 

Kulturen i Eskilstuna kommuns hemtjänst är att gruppledare och chefer menar att hemtjänstpersonalen ska mötas med överseende och att de gör så gott de kan. Något eget ansvar för sina arbetsuppgifter krävs eller tas inte. Det är alltid synd om personalen.
Det är faktiskt inte svåra arbetsuppgifter hemtjänstpersonalen har problem med. Vi måste säga det. Stänga ytterdörren efter sig. Lägga soporna i soppåsen. Lägga smutstvätten i tvättkorgen. Ställa tillbaka saker efter användande. Lägga personen under täcket i sängen på kvällen. Hålla förorenade kärl ifrån mat och tandborste. Inte gå med skoskydden på utomhus innan man går in. Inte gå med broddar eller dubbskor på inomhus. Listan kan göras lång, men bara några exempel för att ge en bild av vad det handlar om. De mer krävande delarna av arbetet går förstås inte bättre för dessa personer. 

Cheferna har alltså anställt personer som trots att de ”gör så gott de kan” inte klarar enkla uppgifter, vilket även ska accepteras av dem det drabbar. De som jobbar i omsorgen finns faktiskt till för dem som ska tas om hand, inte tvärtom. 

Vad säger ni i Vård- och omsorgsnämnden – vet ni alls vad som pågår ute i verksamheterna ni är ansvariga för? Se till att människor i behov av omsorg får det i dag, inte först i Framtidens vård och omsorg 2035. Hur ser ni på kulturen er förvaltning tillåter äta era strategier till frukost?