Tunavallen invigdes 25 maj 1924. 3:e augusti 1924 spelades den första fotbollsmatchen i det nybildade seriesystemet där högsta divisionen hette ”Allsvenskan”.
Det var IFK Eskilstuna som mötte Norrköpingslaget IK Sleipner. I 16:e minuten tog Sleipner ledningen genom mål av Evert ”Blomman” Blomgren.
Detta var inte bara det första allsvenska målet på Tunavallen. Det var även det allra första målet i den nya allsvenska serien.
Lite tjuvstart kan tyckas eftersom matchen på Tunavallen började en halvtimme före de övriga fem matcherna som spelades samma dag. I matchen Örgryte IS–Hammarby IF tog Hammarby ledningen genom mål i 11:e minuten av Rikard Larsson. Men då stod det redan 0–1 på resultattavlan i Eskilstuna.
Utanför entrén till nuvarande och ombyggda Tunavallen finns en informationstavla. Men en tavla utan information. Jag har fått berättat för mig att informationen, när den fanns, handlade om just detta första allsvenska mål på Tunavallen. Men sedan ett antal år har denna historiska information lyst med sin frånvaro. Tavlan är tom.
Informationsskylten står intill en hög minnessten med texten:
”Ingenjör Gustaf Björkman. Vår idrotts store vän.
Till minne av hans gärning reste tacksamma vänner denna sten år 1944”
På en bild från Eskilstuna Stadsmuseum finns texten; ”Kronprinsparet mottages av ingenjör Björkman, Skogstorps Valsverk, Tunavallens främste tillskyndare, tar emot på Tunavallen”.
På bilden ser man kronprins Gustaf Adolf (blivande Gustaf VI Adolf) tillsammans med kronprinsessan Louise. De hälsas välkomna av ingenjör Gustaf Björkman när de kommer för att inviga den nybyggda Tunavallen.
Med anledning av ”Tunavallen 100 år” möts IFK Eskilstuna och IK Sleipner i en ny seriematch, en jubileumsmatch. Dock inte den 3 augusti. Det blir en vecka senare. De båda lagen spelar nu i samma serie: Division 2 södra Svealand.
Med tanke på de historiska vingslagen, skulle det vara trevligt om den lilla informationstavlan kunde få nytt liv. Att man åter kan läsa om det första historiska målet på Tunavallen den 3 augusti 1924. En informationstavla utan information är som en tavelram utan bild.
Någon som känner sitt historiska ansvar? Kanske Kultur- och fritid?