Invånare i Eskilstuna ska inte behöva känna oro för sin hälsa

Tf kommundirektör Eva Norberg bemöter oroliga invånares frågor om Seniors giftutsläpp.

Tf kommundirektör Eva Norberg bemöter oroliga invånares frågor om Seniors giftutsläpp.

Foto: Niklas Holm, Johan Nilsson/TT, Eskilstuna kommun

Eskilstuna2024-07-28 18:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera insändarskribenter har uttryckt oro och ilska över det tillstånd om miljöfarlig verksamhet som Miljöprövningsdelegationen har beslutat om för Senior Material. En insändarskribent undrar om det är farligt att bo i Eskilstuna.

Svaret på den frågan är att det i det dagsläget inte görs några utsläpp av ämnet metylenklorid. Den dispens som Senior Material har beviljats gäller för den anläggning som är under uppförande.

Senior Material har dock fått dispens för utsläpp av ämnet t.o.m. 31/5 2025, därefter behöver ny dispens beviljas. Enligt Miljöprövningsdelegationens beslut, och de utredningar som ligger till grund för beslutet, bedöms värdena för utsläppen vara mycket låga och därmed inte innebära någon fara för miljö och hälsa för boende i närheten av Seniors fabrik. Det har även bekräftats i media av Åke Bergman, seniorprofessor vid Örebro universitet.

Det finns även ett förbud mot yrkesmässig hantering av metylenklorid med anledning av de hälsorisker som föreligger i arbetsmiljön. Kemikalieinspektionen beslutar om dispens ur arbetsmiljösynpunkt.

Den oro som beslutet har medfört behöver oavsett tas på allvar och som kommun behöver vi både agera och följa utvecklingen. På eskilstuna.se finns en sammanställning över frågor och svar om Senior Materials miljötillstånd samt alla beslut och handlingar.

Eskilstuna kommun kommer inom kort träffa Senior Material. Det är viktigt att företaget möter den oro som har uppstått, informerar om sin verksamhet och hur hanteringen av metylenklorid ser ut framåt för att skapa tillit gentemot Eskilstunaborna. 

Kommunen är tillsynsmyndighet och ska regelbundet bedöma om något av miljöbalkens kriterier för återkallelse av ett tillstånd uppfylls.

Vi bedriver tillsyn av flera miljöfarliga verksamheter i Eskilstuna och kommer säkerställa att vi har rätt kompetens och förutsättningar för att utöva en god tillsyn även av Senior Material.

Kommunens räddningstjänst arbetar dessutom för att Länsstyrelsen i Södermanlands län ska klassa verksamheten som farlig enligt Lag om skydd mot olyckor för att stärka beredskapen.

Kommunen kommer därutöver arbeta för att de statliga tillståndsmyndigheterna är noga i sina prövningar och ger tydliga förbehåll för att Senior Material fortsatt ska arbeta för att minimera användningen och på sikt ersätta metylenklorid i sin anläggning, precis som gjorts med andra företag i Sverige. 

Invånare i Eskilstuna ska inte behöva känna oro för sin hälsa.