Vår framtid sätts på spel av Seniors planer

Senior Materials, utsläpp.

Senior Materials, utsläpp.

Foto: Niklas Holm/Henrik Montgomery/TT

Eskilstuna2024-07-15 04:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Senior Materials har fått dispens att släppa ut den förbjudna och giftiga kemikalien Metylenklorid i sin framställning av separatorfilm i Eskilstuna. Detta för tillverkning av elbatterier till elbilar i bla. Northvolts fabriker i Skellefteå.

Som mamma och yrkesverksam Eskilstunabo så sätts både min och mina barns framtid på spel av Seniors planer: Att släppa ut 900 ton Metylenklorid per år dvs 2 ton gift per dag som ska falla över våra familjer, släkt och vänner och förpesta våran luft samt göra oss sjuka.

Det finns redan stora frågetecken om Northvolts fabrik i Skellefteå där man tillverkar elbatterierna och dess 3 mystiska dödsfall senaste tiden, där anhöriga fortfarande väntar på svar angående deras familjemedlemmars dödsfall efter arbetspassen på fabriken. Man kan även läsa om flertal olyckor och dödsfall genom åren. 

Jag vill inte behöva läsa om liknande fall i Eskilstuna och inte heller vänta in när fabriken är igång med de giftiga utsläppen för att få reda på vilka förödande konsekvenser vi Eskilstunabor kommer få ta del av.
Metylenklorid är dessutom en kemikalie som förvandlas till stridsgasen Fosgen om den börjar brinna, vilket den kan göra vid höga temperaturer. 

Detta resulterar i att jag planerar att flytta min familj till en annan kommun där mina barn kan få en trygg uppväxt i en sund och hälsosam miljö bort från dessa gifter. Där jag kan satsa på min och mina barns framtid samt bygga en bättre grund för framtida generationer att bosätta sig.

Jag är inte heller ensam om dessa farhågor och planer, vilket kommer resultera i att Eskilstuna kommer förlora viktig arbetskraft i yrkesverksamma individer som kan bidra till en sund utveckling för staden istället för ca 600 nya arbetstillfällen för att förpesta vår luft och göra oss sjuka. Vem kommer t.ex vilja satsa på studier på Mälardalens högskola eller bosätta sig i en kommun som väljer att svika och förgöra sina medborgare genom att sakta förgifta oss och sänka medborgarantalet i form av dödliga sjukdomar och missfall?

Det är inte bara kommunpolitikerna som gör mig besviken, men också tystnaden från regeringen och avsaknaden av information hur detta ska kontrolleras och stoppas för att skydda Eskilstunas invånare?

Jag har möjlighet att ta min familj och flytta ifrån min en gång så fantastiska hemstad. Men mitt hjärta blöder för dem som blir kvar, som inte har möjlighet att flytta och som kommer få ta konsekvenserna av dessa beslut som tagits bakom ryggen på medborgarna i Eskilstuna stad.