Så vill KD stoppa bedrägerivågen

Tony Meshko (KD) om den pågående bedrägerivågen.

Tony Meshko (KD) om den pågående bedrägerivågen.

Foto: Pressbild

Eskilstuna2024-07-23 05:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bortom alla sprängningar och skjutningar ökar bedrägerierna. Offren är i många fall äldre och utsatta. För vissa handlar det om de sista pengarna de har, besparingar som var tänkta att skapa trygghet på ålderns höst. För oss kristdemokrater står det klart: Nu måste fler åtgärder till för att stoppa skrupelfria bedragare utan respekt för dem de lurar.

Bedrägerier är den brottstyp som ökade mest i Sverige under förra året. I synnerhet kortbedrägerier och bedrägerier genom social manipulation har ökat kraftigt. Att tala om en bedrägerivåg är inte någon underdrift. Dessutom har bedrägerierna blivit gängens stora kassako och de uppskattade brottsvinsterna ligger på samma nivå som hela narkotikaförsäljningen i Sverige.

För att återta tryggheten för våra äldre och stoppa bedrägerierna krävs politiska åtgärder, och Kristdemokraterna har de konkreta förslagen.

Flera uppmärksammade bedrägerifall visar att banksäkerheten måste vässas, med tydliga incitament för bankerna att investera i säkra system. Digitalisering är självklart bra men det får inte ske på bekostnad av säkerheten och tryggheten för våra äldre, allt ansvar kan inte förskjutas till kunden när bankärenden sköts digitalt.

Kristdemokraterna vill därför se över och skärpa bankernas ekonomiska ansvar vid bedrägerier i det fall banken inte på ett tillräckligt sätt garanterat säkerheten. Det är ett sätt att skapa tydligare incitament att investera i säkrare banksystem.

Sverige har också stora problem med alla öppna register som blir ett smörgåsbord för skrupelfria bedragare. Det är alldeles för enkelt att kartlägga personer och cyniskt välja ut lämpliga offer. De flesta uppgifter finns på nätet, bara några knapptryck bort på söktjänster som Ratsit och MrKoll, där det snabbt går att ta reda på vilka som är över 75 år och ensamma. Tack vare Kristdemokraterna utreds nu frågan om att skärpa till detta, vilket inte är en dag för tidigt.

Men det räcker inte bara med söktjänsterna. Det kommer finnas andra sätt att gå runt detta och därför vill vi kristdemokrater även att fullständig identifikation ska krävas av personer som begär ut känsliga personuppgifter. Exempelvis bör de fyra sista siffrorna i personnumret, bilinnehav och fastighetsinnehav.

För oss kristdemokrater är det självklart att en förändring måste ske. Stora delar av vår kriminalpolitik har redan fått genomslag i regeringen, där brottsbekämpning är en av de absolut högst prioriterade frågorna. Men mer måste nu till för att stoppa bedrägerierna och skydda Sverige äldre från cyniska bedragare.