Rikta kritiken rätt – en lärdom från antikens filosofer

Fundera på vem som egentligen kan påverka – och rikta kritiken dit, tycker skribenten.

Fundera på vem som egentligen kan påverka – och rikta kritiken dit, tycker skribenten.

Foto: Illustration

Eskilstuna/Strängnäs2024-07-17 11:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tider av frustration är det lätt att rikta vår ilska mot närmaste makthavare. Men är detta verkligen konstruktivt? Den antika filosofen Epiktetos lärde oss att skilja mellan det vi kan påverka och det vi inte kan. Denna visdom kan hjälpa oss att hantera samhällsproblem bättre.

Ofta ser vi hur lokala politiker eller tjänstemän får skulden för saker de inte kan påverka. Detta är orättvist och leder till att vi missar de verkliga orsakerna till problemen. I stället bör vi identifiera de som faktiskt har makten att förändra situationen och rikta vår kritik dit.

Det är också viktigt att förstå lokala aktörers begränsningar. De är ofta lika frustrerade som vi över problem de inte kan lösa. Genom att erkänna detta kan vi föra en mer rättvis debatt och undvika att göra dem till syndabockar.

Vi måste även reflektera över vad vi själva kan göra för att bidra till lösningar, i stället för att bara klaga på andra. Detta kan leda till mer konstruktiva handlingar och en känsla av egenmakt.

Genom att rikta vår kritik rätt och engagera oss där det gör mest nytta, kan vi skapa ett mer rättvist och förstående samhälle. Låt oss ta lärdom av Epiktetos och applicera hans visdom på dagens utmaningar för att åstadkomma den förändring vi önskar.