Fel att jämföra med nazism

Jimmy Jansson (S) svarar på insändaren ”Civil olydnad mot kommande angiverilag”.
Jimmy Jansson (S) svarar på insändaren ”Civil olydnad mot kommande angiverilag”.

insändarsvar 11 september 2023 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Civil olydnad mot kommande angiverilag”.

Ett samhälle där medborgare anger varandra för att skickas till dödsläger är vidrigt. Att utreda hur icke medborgare som av staten fått nej till att stanna i vårt land, då skyddsbehov saknas, kan avvisas är något helt annat. Även S-ministrar har menat att får man nej så ska man lämna.

Direktiv att utreda så fler kan avvisas finns. Det finns ännu inget förslag på en angiverilag. Det finns farhågor som med rätta måste lyftas. Hur gör man med, främst, barn som levt här länge? Hur ska etiska och juridiska konflikter hanteras? Därför blir troligtvis ett eventuellt förslag i slutändan rätt urvattnat.

Då det ännu inte finns ett förslag finns inget en kommun kan tycka om. Om regeringen vill ha synpunkter på ett förslag i en remiss så kommer kommunen att svara. En kommun agerar formellt. Partier kan tycka hur de vill.

Låt det utredas. Då klargörs orimligheter och möjligheter. Troligtvis är det inte möjligt att tvinga läkare och lärare att ange sina patienter och elever. De ser sällan folks status, som ofta döljs av sekretessen. Staten låter ju inte ens kommuner berätta för polisen om de anar att en elev är kriminell idag. Så angiveri känns avlägset.

Sannolikt är att lagar, information och utbyte mellan myndigheter skärps. Det är enklare än att tvinga till angiver och får god effekt om polisen får resurser ihop med en riktig, inte som regeringens halvmesyr, folkräkning görs.

Sverige måste stoppa skuggsamhället, fyllt med våld, utnyttjande och kriminalitet. Dubbla budskap där välfärd till icke medborgare ges, fast man ska lämna landet, och inte bidrar till det gemensamma, urholkar kraftigt tilliten till välfärdsstaten.

Jimmy Jansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa