Kostnaden för äldreomsorg består av olika delar

Eskilstuna kommun svarar på en kritisk insändare om kostnadsökningarna inom äldreomsorgen.

Eskilstuna kommun svarar på en kritisk insändare om kostnadsökningarna inom äldreomsorgen.

Foto: Pontus Lundahl (TT)

Insändarsvar2024-05-27 19:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Suvi Rickströms insändare "Eskilstuna kommun tar alla mammas pengar".

Tack för dina frågor om kostnader inom kommunens vård och omsorg.

De kostnader du beskriver består av tre olika delar: omsorgsavgift, matabonnemang och hyresavgift. Vi kan inte kommentera enskild brukares ekonomi offentligt. Däremot vill vi försöka förtydliga vad som generellt påverkar kostnaderna. 

Omvårdnadsavgiften följer maxtaxan och har ökat från 2 125 kronor (2020) till 2 575 kronor (2024). Maxtaxan är densamma i hela riket och följer prisbasbeloppet. Avgiften kan förändras om brukarens inkomst förändras. Därför är det viktigt att man vid förändrad inkomst lämnar in inkomstuppgifter till vård- och omsorgsförvaltningen, eftersom inkomsten avgör storleken på avgiften.

Abonnemang för mat på våra vård- och omsorgsboenden har ökat från 3 817 kronor (2020) till 4 524 kronor (2024). I abonnemanget ingår alla måltider såsom frukost, lunch, middag, mellanmål, fika etcetera. Avgiften justeras årligen av vård- och omsorgsnämnden med hänsyn till kommunens inflationsuppräkning. 

Hyreskostnaden för våra vård- och omsorgsboenden skiljer sig åt. Generellt är hyreskostnaden högre på de boenden som är nybyggda. I de fall ombyggnationer görs på våra boenden höjs också hyreskostnaden. En förhandling sker då mellan fastighetsägare och hyresnämnden och ligger till grund för den justeringen. 

Vi förstår att det kan uppstå frågor kring avgifter och kostnader. Har man specifika frågor kan man ringa avgiftshandläggarna på Biståndskontoret för att få svar.

Vänligen 
Vård- och omsorgsförvaltningen