‒Vi är ett svenskt bolag, med svenska produkter och svensk utveckling. Det är en lokal pärla som har en grym stabilitet. Det kan inte gå på så många andra sätt än framåt, säger vd Anders Gåhlin Dufberg.
Alron Chemical levererar mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. Företaget lanserade den 8 mars nya produkter genom ett skandinaviskt projekt med utvecklingsbidrag från Vinnova i samarbete med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Danish Technological Institute.
‒Det som är intressant är att vi nu kan byta ut klor- och ozonanvändningen inom branschen vilket är unikt. Dock har vi ett kraftigt motstånd för samtliga aktörer som, förstås säljer, dessa produkter, säger vd Anders Gåhlin Dufberg.
Alron Chemical bildades 1977 av docent Alvin Ronlán tillsammans med en grupp professorer från Lunds Tekniska Högskola och Kungliga Tekniska Högskolan. Målsättningen har varit att utnyttja naturens egna resurser i form av mikroorganismer i stället för kemiskt framställda preparat.
Anders Gåhlin Dufberg har varit vd för Alron Chemical sedan augusti 2015. Företaget har sedan dess fokuserat på det som Anders Gåhlin Dufberg kallar kärnkemin.
Alrons mest avancerade produkt heter Maxox och är ett peroxidbaserat desinfektionsmedel som kan användas för sanering och minskad smittspridning av sjukdomar vid till exempel epidemiutbrott.
Andra viktiga produkter som är närmare dagligt bruk är Odox och Penetrox som används av samtliga större bolag inom saneringsbranschen vid desinficering och sanering.
Företaget har under Anders Gåhlin Dufbergs ledning satsat större resurser på forskning och produktutveckling. Alron Chemical har i dag produkter som kan ersätta klor och ozon vid sanering och desinficering samt blekning av till exempel mögelinfekterat trä.
‒Pappersindustrin gick ifrån klor för att det var ett gift man inte vill jobba med. De gick faktiskt till väteperoxid som våra produkter baseras på, säger Anders Gåhlin Dufberg.
Företagets grundare Alvin Ronlán har tagit fram en produkt som åstadkommer samma blekning som klor, men som till skillnad från klor inte lämnar några farliga restprodukter.
Företaget vill även erbjuda ett alternativ till ozon vid luktsanering och har under senaste året utvecklat en plattform baserat på ultraljudsteknik av samma typ som används i luftfuktare världen över.
‒England är väldigt intressant för där har vi en kund i dag som levererar städprodukter åt ungefär 70 procent av alla fyra- och fem-stjärniga hotell i London där man i dag har problem med ozonanvändningen.
Alron har fyra anställda. Företaget har slutat tillverka ett flertal produkter efter olyckan förra sommaren då två anställda i produktionen ådrog sig brännskador. En av de drabbade fick sjukhusvård under en månad.
‒Det var olyckligt. Det var också en ekonomisk smäll. Vi kastade ut produkterna som innehöll brandfarliga ämnen.
Alrons kortsiktiga mål är att ta företaget och dess nyutvecklade produkter till samtliga bolag inom saneringsindustrin i Sverige. ‒Långsiktigt vill vi utveckla potentialen i Europa, säger Anders Gåhlin Dufberg.
Alron har även byggt om kontoret på Hagsvägen och ser över möjligheten att hyra ut delar av lokalerna som inte används till en lämpad hyresgäst.