Elevkårerna: "Vi tar avstånd från stöket"

Två gymnasieskolor, tre fester. Vid samtliga tillfällen fick polisen tillkallas på grund av våld eller alkohol. Nu vill skolorna samarbeta för att göra evenemangen säkrare.

Sass Wolgers och Tommy Quach är ordförande för elevkårerna på Europaskolan Strängnäs och Thomasgymnasiet.

Sass Wolgers och Tommy Quach är ordförande för elevkårerna på Europaskolan Strängnäs och Thomasgymnasiet.

Foto:

Övrigt2017-09-18 06:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Onsdagens fotbollsderby var det tredje gymnasieevenemanget på kort tid som slutade med att polisen fick komma.

‒Det finns en rolig rivalitet mellan skolorna. Den är på skoj, många av oss har gått på samma högstadieskola. Det är roligt att mötas på matcher och så, men sedan är det några individer på båda sidorna som går för långt, säger Sass Wolgers, kårordförande på Europaskolan Strängnäs.

Han får medhåll av Tommy Quach, Thomasgymnasiets kårordförande. Han tror att de personer som förstört tillställningarna har planerat det.

‒ De går in för att förstöra, de har bestämt vad de ska göra. De vill synas, säger han.

Ibland är det inte ens elever på någon av skolorna som ställer till det. Båda berättar om hur deras tillställningar har lockat utomstående i form av någons bekanta. Men oavsett vem som kastat första stenen, vill de få ett slut på stöket.

‒Vi i elevkårerna har tagit avstånd från det, säger Sass Wolgers.

Det har också skolans rektorer gjort. Tillsammans med elevkårerna har de författat ett brev som snart ska komma alla elever på skolorna till del. Det handlar om skolornas värdegrunder och att våld inte är okej.

‒Vi talar om vad vi står för och vad vi inte står för, säger Thomas Axelsson, rektor på Europaskolan Strängnäs.

Liknande evenemang kommer i fortsättningen bara att genomföras om tryggheten kan garanteras, säger han.

Sass Wolgers gillar inte tanken på att inte få arrangera fler elevfester och tävlingar.

‒Det blir kollektiv bestraffning, det tycker jag är fel. De flesta skötte sig ju och allt var oerhört kul fram tills det här hände. Vi borde försöka lösa problemen i stället, säger han.

Tommy Quach håller med.

‒ Förra året gick fotbollsmatchen väldigt bra, stämningen var perfekt och inget hände.

De tror dock att ett samarbete mellan elevkårerna och ledningarna på de båda skolorna kan bidra till att evenemangen blir tryggare. Nästa gemensamma evenemang som skolorna planerar är en innebandymatch till våren. Skolornas rektorer har ännu inte tagit ställning till om det kan genomföras, men elevkårerna tror och hoppas att det blir av.

‒Det är lättare att kontrollera vilka som kommer in i innebandyhallen i alla fall, säger Tommy Quach.

Tidningen har sökt Thomasgymnasiets rektor Anna Zachrisson.

Detta har hänt:

25 augusti: Europaskolan Strängnäs har insparksfest i Djäknehallen. Även elever från andra skolor finns på platsen. Polisen kallades till lokalen eftersom det var stökigt. Tre personer misstänks för brott mot alkohollagen. Strax intill festlokalen hittar polisen även en väska med narkotika som troligtvis var tänkt att langas.

15 september: Thomasgymnasiet har insparksfest på Vikingavallen i Stallarholmen. Även elever från andra skolor, bland annat Europaskolan, finns på plats. Bråk utbryter bland några av gästerna. Ett fönster krossas när gäster försöker ta sig in bakvägen utan att betala. Polisen kommer till platsen, men då utsätts också polisbilen för skadegörelse.

20 september: De båda gymnasieskolorna möts i ett vänskapligt fotbollsderby på Vasavallen. Men under herrarnas match börjar några i publiken på Thomasgymnasiets sida att kasta in olagliga smällare på planen, och Europaskolan svarar att tända bengaler. Polisen tillkallas, matchen avbryts och eleverna skickas hem.