– Vi hade hoppats på att vi skulle vinna någon medalj, men vi hade aldrig vågat hoppas på att vi skulle få så mycket som vi fick, säger Johan Sjöstedt.
För andra året i rad anordnades SM i hantverkscider. Det är Spritmuseum på Djurgården i Stockholm som arrangerar tävlingen i samarbete med Riktig Cider och Ciderfrämjandet. Juryn bestod av Johan Bengtsson, Volt, Hanna Tunberg, Ciderfrämjandet, Hanna Lilja, Spritmuseum, och Per Styregård, skribent och dryckesprovare. Prisutdelningen ägde rum i söndags på Spritmuseums brygga.
I år tävlade man i fyra klasser: torr cider, halvtorr cider, smaksatt cider och iscider. Över 60 bidrag skickade in av både professionella tillverkare och aspiranter.
Svensk Hantverksmust, Hornudden, vann guld i klassen smaksatt cider med sin Hop-San. Smaken har bland annat en ton av exotisk frukt.
– Det är en humlad cider, berättar Johan Sjöstedt.
Det blev även guld i klassen iscider med Iscider Gastronomigruppen.
– Iscidern är lite som ett sött vin, ett dessertvin, säger Johan Sjöstedt.
Johan Sjöstedt menar att en orsak till framgångarna är att deras cider påminner mer om vin än vad folk förväntar sig att cider ska göra. Cidern skiljer sig till exempel från den alkoläsk som man kan köpa på Systembolaget.
– Vår är ju 100 procent äpple. Vi tillverkar det snarare som vi gör ett vin än att man tänker sig att man skulle göra en öl.
En skillnad jämfört med öltillverkning är att ciderframställningen är beroende av en skörd per år.
– Vi har en skörd på samma sätt som vi har när det gäller vin, säger Johan Sjöstedt.
– De cider vi gjorde nu är egentligen väldigt unga, men det har tagit oss i alla fall ett halvår och den kommer inte att vara i sitt esse förrän till hösten egentligen. Vi har en mycket längre jäsningsprocess och mognadsprocess.
Enligt Johan Sjöstedt skiljer sig cidern även från år till år på samma sätt som vin.
– Vi pratar också årgångar här. Äpplena är inte likadana varje år.
Johan Sjöstedt är ansvarig för jäsningsprocessen på Svensk Hantverksmust där han även har hjälp i verksamheten av Oskar Gustafsson.
– Vi producerar en rad produkter för Hornudden, säger Johan Sjöstedt.
Cidern tillverkas i musteriet i Strängnäs. Försäljning sker på Hornudden där kunder även kan lämna in äpplen på hösten.
– Det är få saker jag tycker är roligare än att prata jäsning av äpplen. Den som vill ha lite konsultering och information är hjärtligt välkommen dit, säger Johan Sjöstedt.