Låt bli min hundvalp – den är inte allas egendom

Man kan bli sugen på gos när man ser en liten valp på stan, men spring inte bara fram till den, uppmanar skribenten.

Man kan bli sugen på gos när man ser en liten valp på stan, men spring inte bara fram till den, uppmanar skribenten.

Foto: Saori Wohlin

Insändare2024-07-23 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många verkar tro att om man ser en hundvalp så får man komma fram och säga hej.

Nej, det får man inte!

Valpar är söta, men det innebär inte att dom är allas egendom. Du ska inte komma fram till valpen, eller föraren för den delen, utan hålla dig på avstånd. Du har ingen aning om vilken del i träningen valpen går igenom just för stunden. Det kan vara socialisering vilket bland annat innebär att ibland kan man hälsa, och ibland kan man inte hälsa. Det är föraren som bestämmer det.

Möter du en valp, på behörigt avstånd (15-20 meter, gärna mer) fråga föraren om du kan hälsa, titta gärna men prata inte med valpen. Säger föraren nej, bli inte kränkt! Det är inte riktat mot dig, det är för att få en sund hund som inte ställer till problem framöver!

Du kan vara världens bästa hundmänniska, men valpen, är inte det bästa den kan vara, än. Hjälp den genom att respektera ett nej, utan sura miner. Du kanske kan hälsa på den nästa gång om föraren är ok med det.

Om föraren säger ja, var beredd på att bli hoppad på, smutsig, blöt, biten, (ja, valpar bits, det är så dom till viss del kommunicerar), och att dina kläder eventuellt går sönder! Det är ditt eget ansvar och vad du medvetet ger dig in på om du hälsar på en valp, oavsett storlek.

Hjälp valpen hälsa rätt och att vänja sig av med hoppande och bitande genom att fråga först och respektera förarens eventuella nej. En av dom bästa saker du kan göra är att, på avstånd, ha ett samtal med föraren, ignorera valpen, och sen gå vidare. Det hjälper den så mycket mer än klappande och kelande, även om du som människa inte vill något annat än att hälsa. Tack.