Hur kan detta få fortgå i kommunala verksamheter?

"Så länge HR enbart går chefers ärenden så behövs inte dessa personer", tycker insändarskribenten som reagerar på tidningens granskning av Strängnäs kommun.

"Så länge HR enbart går chefers ärenden så behövs inte dessa personer", tycker insändarskribenten som reagerar på tidningens granskning av Strängnäs kommun.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-07-13 11:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har erfarenhet av en mycket dålig arbetsmiljö inom kommunal verksamhet, dock inte i Sörmland. Känner igen mig i beskrivningen från Strängnäs. Mina dåvarande chefer använde sig av maktmissbruk, allianser med kompisar (mina f.d arbetskollegor) och som gjorde allt i sin makt för att vidmakthålla sin position genom hot och utfrysning av dem som vågade uttrycka felaktigheter i arbetsmiljön. 

Chefen i artikeln påtalar att man kan ta upp felaktigheter på APT. 

Vilket hån! Ingen vågar uttrycka något vid dessa möten, blir bara ett tillfälle som chefen kan bocka av att APT har funnits vid ett visst datum. Hot om att ta in HR finns det gott om exempel på som jag erfarit, både för egen del samt för kollegors del (de som vågat ta upp felaktigheter och inte är i allians med chefen som grannar, kompisar och släkt).

Hur kan detta få fortgå i kommunala verksamheter? Är som i diktaturer då det hotas med HR som då ska ge ett s.k "korrigerande samtal" med den person som varit ärlig och påtalat brister och felaktigheter. Så länge HR enbart går chefers ärenden så behövs inte dessa personer. 

Chefer har sina fackombud och anställda har sina, så får de förhandla i stället och ta reda på var bristerna finns, för rättvisans skull. 

Kolla cheferna mer är min uppmaning och låt anställda få klaga på sin arbetsmiljö utan repressalier och hot.