Det är politikernas fel – inte friskolornas

Fler vuxna per elev, önskar skribenterna.

Fler vuxna per elev, önskar skribenterna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Strängnäs2024-07-16 20:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar ske ett kollektivt uppvaknande kring skolkrisen i Strängnäs kommun på tidningens debattsida. Vi välkomnar det, det är för oss ingen ny insikt.

Vi vill dock poängtera något som lite gått förlorat i debatten – Det är inte friskolorna som har en kris, utan de kommunala. 

I en insändare 4/7-24 "friskolorna är ett misslyckande", körs den gamla debatten om skolornas ägande en vända till. Frågan om vinster i välfärden är relevant och de flesta som ägnat sig åt skolpolitik inser att det är ett lite rubbat system. Men, i vår kommun sitter inte Barabara Bergström och torkar av sina händer mot fotografers skjortor. Det finns inga miljardärägare med minkar på huvudet. 

Det är inte kapitalismens cynism som väglett Gripsholmskolan när de anställer elevassistenter bättre än våra kommunala skolor. Vår uppfattning är att friskolorna har bättre resultat eftersom de gör vissa saker bättre. Saker som de kommunala skolorna borde ta efter. I praktiken är det mäktigare rektorer och fler vuxna per elev. Ju fler vuxna det finns runt en grupp barn, desto bättre sköter sig barnen, då får man mindre ordningsproblem och då kan eleverna lära sig bättre.

Det är möjligt att det är lättare för fristående skolor att lyckas med de sakerna eftersom de inte är överfulla. Det är dock politikernas fel och inte friskolornas. Vi behöver mindre klasser och fler vuxna, vi behöver alltså fler skolor, och fram tills dess behöver vi dränka våra befintliga skolor i vuxna.

Vem vet, i ett bättre samhälle kanske vi bara har offentligt ägda skolor, nu har vi inte ett sådant bättre samhälle. Då kan vi inte göra oss av med de få skolor som faktiskt fungerar.