Inför filosofiska studier för politiker

Att låta sig inspireras av Donald Trumps ledarstil är inte rätt väg att gå, anser ledarskribenten.

Att låta sig inspireras av Donald Trumps ledarstil är inte rätt väg att gå, anser ledarskribenten.

Foto: Montage

Sverige2024-07-31 05:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mot bakgrund av det allt hårdare tonläget som har skett i det politiska debattklimatet under det senaste decenniet, är det horribelt att höra på dagens ledande politiker när de överröstar och avbryter varandra utan någon hänsyn av empati gentemot varandra. 

När allt fler politiker är influerade av det amerikanska politikerklimatet och dessutom kopierar den amerikanske politikern Donald Trumps hänsynslösa och auktoritära ledarstil som har förstärkt det svenska debattklimatet. 

Det kan anses som minst sagt underligt med tanke på att politiker är folkvalda och folkets främsta företrädare i riksdagen, därmed förväntas att uppträda professionellt på den politiska arenan. Vart har värdigheten och respekten tagit vägen inom svensk politik?

Politikernas absurda beteende spär på politikerföraktet och är alarmerande för demokratin, och orsakar att politiskt intresserade avskräckas av det allt hårdare debattklimatet som medför att svensk politik går miste om kompetens. 

Inom skolor och arbetsplatser förekommer så kallade uppförandekoder och riktlinjer som ska vara en ledstjärna om hur vi som samhällsvarelser ska uppföra oss mot våra medmänniskor. 

Filosofi sägs vara är nyckeln till humanism och därmed bör kravet om studier inom filosofi införas för både blivande och ledande politiker. Det skulle bidra till att politikerna får de färdigheter exempelvis kritisk argumentation på kontroversiella frågor och kunna se det med öppenhet och respekt. Dessutom skulle filosofiska studier bidra till  kunskaper att utforska frågor om etniska och moraliska värderingar vilket kan vara värdefullt och resultera till en attitydförbättring inom svensk politik.

Sverige är i starkt behov av en andlig revolution i etik och moral. Endast genom förståelse kan vi gemensamt skapa en bättre värd. Det bör ligga i politikernas intresse att främja till en varmare samtalston i debattklimat och inspirera fler att engagera sig i politiken.