Vi avslöjar skandaler och krogfavoriter – samtidigt

Tidningen har under året avslöjat en rad missförhållanden i Eskilstuna. Vi har också avslöjat var du kan köpa stans populäraste kebab. Här gäller det att hålla två saker i huvudet samtidigt, skriver Ulrika Sjöblom, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Eskilstuna-Kuriren har under året avslöjat en rad missförhållanden och granskat det som berör Eskilstunaborna. Ulrika Sjöblom är chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Eskilstuna-Kuriren har under året avslöjat en rad missförhållanden och granskat det som berör Eskilstunaborna. Ulrika Sjöblom är chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Foto: Montage

Krönika2024-01-01 18:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Tidningen är för upptagen med att äta lussebullar, så de hinner inte med att skriva om det som är viktigt".

Kommentaren yttrades i en lokal Facebook-grupp i början av december och syftade på ett test vi gjort av stans lussebullar. Ungefär samtidigt hade ett grovt rån ägt rum i ett parkeringshus i centrum – något vi inte hade skrivit om. Förklaringen till varför vi inte hade nämnt rånet i tidningen, trots att vi fått tips om att det hade inträffat, var för att polisen inte hade kunnat bekräfta uppgifterna. När vi får in tips faktagranskar vi alltid uppgifterna innan vi publicerar. Det är av yttersta vikt för oss att ni kan lita på det ni läser i Eskilstuna-Kuriren, och ibland betyder det att vi inte kan vara så snabba som vi önskar. Vi är helt enkelt beroende av att få information från andra håll för att kunna säkerställa att det blir rätt.

Utredningen av det brutala rånet gick efter några dagar vidare till åklagare och vi kunde då få uppgifterna bekräftade. Vi publicerade en artikel som blev en av den dagens mest lästa artiklar – precis som lussebullstestet hade blivit några dagar tidigare.

Vi har under året som gått skrivit om en rad missförhållanden och kriser i Eskilstuna. Under debatten på senaste kommunfullmäktige var det tidningens avslöjanden som satte agendan. Vi har skrivit om en anställd på Bolindergården, som trots att han utsatte en brukare för sexuella övergrepp fick jobba kvar. Att kommunen vill lägga ner stödboenden för kvinnor, miljonsmällen mot grundskolan, anhörigas nödrop från Eskilstunas äldreboenden, vårdkrisen på Mälarsjukhuset och turerna kring två av Eskilstunas byggen – som kantats av skandaler som drabbat både boende och småföretagare i stan.

Vi har lyft fram framgångsrika företagare, vanliga människor som gjort extraordinära insatser, och skildrat livsöden.

undefined
Eskilstuna-Kuriren har under året avslöjat en rad missförhållanden och granskat det som berör Eskilstunaborna. Ulrika Sjöblom är chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Vi har också kunnat presentera var Eskilstunas populäraste räkmacka finns, vilken uteservering Eskilstunaborna gillar mest – och vilket som är ert favoritgodis.

Vi har reportrar här på tidningen som varje dag går igenom handlingar, ser över diarier, håller kontakt med tipsare och följer politiska beslut. Vi har ett uppdrag att värna demokratin och belysa det varje medborgare behöver veta för att kunna ta informerade beslut i sin vardag. Vi ser till att fiffel och fulspel inte går obemärkt förbi. Det är ett viktigt uppdrag som vi tar på allra största allvar.

Men vi har ett annat uppdrag också, ett som vi tar på lika stort allvar. Vi ska skriva om sådant som engagerar de som bor i vårt bevakningsområde. Och det är då vi landar i kebaben. När vi öppnade nomineringarna för vilken kebab som är den godaste i Eskilstuna överöstes vi av förslag. Det är den överlägset mest populära omröstningen vi organiserat. Eskilstunaborna älskar kebab – och då är inte vi sämre än att haka på.

undefined
Tidningen kan skriva om kebab och avslöja missförhållanden – samtidigt.

När vi skriver om sånt som händer på stan – förändringar i stadsbilden, affärer som öppnar och stänger, krognyheter, nya utsmyckningar, trafik och parkeringsplatser – så rusar läsarna till vår sajt. Sådant som berör Eskilstunaborna i deras vardag är för oss lika viktigt som det som berör på lång sikt och i ett större perspektiv.

Det ena tar inte ut det andra, vi har resurser att göra allt. Vi kan äta lussebullar och bevaka rån – samtidigt. Vi finns där ni finns, vi bevakar det ni vill läsa om och vi avslöjar det ni behöver veta. Stort som smått, viktigt som oviktigt. Vi tar all rapportering på allvar.