Det provocerar mer Àn kass parkering: En stark kvinna

Det finns en sak som provocerar mer Àn en riktigt dÄlig parkering. Och det Àr en ung tjej som sticker ut hakan. Det skriver Ulrika Sjöblom, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning.

Ulrika Sjöblom, chefredaktör och ansvarig utgivare Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning.

Ulrika Sjöblom, chefredaktör och ansvarig utgivare Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning.

Foto: Joakim Serrander

Krönika2023-12-20 20:55
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Willys-parkeringen vid TivoliallĂ©n i Eskilstuna Ă€r nĂ„got som upprört vĂ„ra lĂ€sare i flera Ă„r. Vi har konstant en strid ström av lĂ€sare som hör av sig med kritiken att parkeringsvakterna verkar ha satt i system att hĂ€nsynslöst lappa bilar. Även i sociala medier regnar ilskan över denna till synes mörka plats för alla som nĂ„nsin slarvat med p-skivan. Det finns de som fĂ„tt böter medan de sprungit in för att hĂ€mta en p-skiva, det finns de som stĂ€llt skivan lite fel, och de som inte hunnit ut innan tiden gĂ„tt ut och direkt fĂ„tt en bot. 

Till och med enligt butikschefen har den nitiska lappningen varit ett problem i flera Ă„r.

Men det finns en sak som provocerar mer Ă€n en riktigt dĂ„lig parkering. Och det Ă€r en ung tjej som vĂ„gar tala klarsprĂ„k. För nĂ€r vĂ„r krönikör Malin Johansson i en text hatade pĂ„ Willys-parkeringen – sĂ„ hatade Eskilstunaborna pĂ„ henne. Kent, Benny, Lars och mĂ„nga med dem tycker alla samma sak: Hon fĂ„r skylla sig sjĂ€lv, hon borde ha gĂ„tt i stĂ€llet, hon ska bli av med sitt körkort och hon Ă€r vĂ€rd allt elĂ€nde i vĂ€rlden eftersom hon satte sig bakom ratten bakfull och stressad. 

De mÄ ha rÀtt, man ska inte köra bil om man inte Àr pÄ topp, men det Àr inte det som Àr det intressanta hÀr. Det Àr hur lÀtt vi hatar pÄ en ung tjej som har modet att uttrycka sig rakt pÄ sak. Det Àr inte första gÄngen Malin hamnar i en storm av elaka kommentarer, de regnar in varje gÄng hon skrivit en krönika. Hon fÄr skit för hur hon ser ut, hur hon vÀljer att leva och vad hon gör pÄ sin fritid.

Malin skriver om saker som engagerar Eskilstunaborna, men de engagerar sig i Malin. I att hon ska sitta ner och hĂ„lla tyst. Kritikerna riktar sig inte mot hennes yrkesroll, utan mot henne som person. MĂ€nniskor har en förmĂ„ga att gadda ihop sig, och det finns nĂ„got med Malin som provocerar sĂ„ mycket att man vĂ€ljer att gadda ihop sig mot henne. 

Kvinnliga journalister har i Ă„ratal vittnat om hot och hat. Det Ă€r en fara för demokratin men ocksĂ„ ett arbetsmiljöproblem och det verkar inte finnas nĂ„gon ljusning – siffrorna Ă€r lika elĂ€ndiga Ă„r efter Ă„r. Risken att bli utsatt för trakasserier gör att kvinnliga journalister sjĂ€lvcensurerar sig, vĂ€ljer bort att skriva om vissa Ă€mnen och anpassar sig. Det gör inte Malin. Hon berĂ€ttar i stĂ€llet om kommentarerna hon fĂ„r, och blottlĂ€gger de som hatar. Men hur lĂ€nge orkar hon?

FĂ„ saker upprör vĂ„ra lĂ€sare sĂ„ mycket som Willys-parkeringen vid TivoliallĂ©n. StĂ€ndigt fĂ„r vi nya tips frĂ„n personer som fĂ„tt böter pĂ„ parkeringen – vissa medan de var inne i butiken för att hĂ€mta en p-skiva.
FĂ„ saker upprör vĂ„ra lĂ€sare sĂ„ mycket som Willys-parkeringen vid TivoliallĂ©n. StĂ€ndigt fĂ„r vi nya tips frĂ„n personer som fĂ„tt böter pĂ„ parkeringen – vissa medan de var inne i butiken för att hĂ€mta en p-skiva.