Putin ljuger och Jomshof hetsar "Elda hundra till"

Chefredaktör Eva Burman om Putins anfallskrig mot Ukraina och Säpos larm om det ryska hotet mot Sverige. Hur kan vi tåla att SD:s företrädare både samverkar med Ryssland och hetsar till Koranbränning?

Eva Burman, chefredaktör

Eva Burman, chefredaktör

Foto: Mikael Andersson

Krönika2023-02-24 05:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är det ett år sedan Ryssland tog steget och angrep Ukraina. Ett anfallskrig på ett grannland där man delar språk och kultur, men också gemensamma rötter. Experter är eniga om att Europa inte varit så nära ett världskrig i modern tid. 

Att det kunnat ske är det däremot ingen som förvånas över. Putins ambitioner och vurm för fornstora dar har funnits sedan han tog makten. Det som dock förvånar är det ryska folkets passivitet. Hur kan ett folk acceptera och tåla att bli förd bakom ljuset? 

Jag har själv förvånats och förundrats över det. 

Men det räcker att gå tillbaka i historien för att förstå det. Hitler. Mussolini, Bolsonaro, Trump. Måla upp en yttre fiende som förklaring på landets utmaningar. Påmåla dem degenerativa egenskaper. Påstå att det finns en konspiration. Hylla det egna folket, de som anses duga vill säga. Tysta meningsmotståndare. Sen är saken biff.

Snyggt staplar man en lägereld att samlas kring. Tryggt för dem som sitter i eldens sken.

Putin spelar rollen väl. Han ljuger och påstår att väst ligger bakom kriget i Ukraina. Ryssland försvarar bara sitt heroiska folk. Meningsmotståndare tystas. Bokstavligt. Motståndarna i väst är degenererade pedofiler. 

Obegripligt kan tyckas.

Men det här typen av desinformation och demonisering förekommer även inom vårt eget lands gränser. Samtidigt som Säpo släppt en rapport där Ryssland utmålas som vår främsta fiende, så kan vi konstatera att Sverigedemokraternas företrädare visar sitt stöd för Ryssland. Samröret är inte litet. Utan har pågått medvetet och under lång tid enligt experter.  

I rapporten pekar man också på att koranbränningarna gjort Sverige till måltavla för potentiella terrorattacker. Som den koranbränning SD-anknytne Chang Frick arrangerat för Paludans räkning. Vilket ocksåJustitieutskottets ordförande, Sverigedemokraten Rickard Jomshof fortsatt hetsa till med orden "Elda hundra till".

Det dom inte tycks fatta är att Putin tittar på och äter popcorn.

Eller så gör dom just det. Fattar. Populister, nationalistiska och auktoritära, slänger pinnar på brasan. Klart man måste få bränna en bok... SD söndrar landet med samma liberala idéer de vill krossa, vår grundlagsskyddande yttrandefrihet – effektivt. Och smart. 

En slump? Nix. Sverigevänner? Absolut inte.