Jag antar att du gillar att lÀsa tidningen, vare sig du just nu sitter med en papperstidning eller lÀser den hÀr krönikan digitalt. Du kanske Àr prenumerant sedan mÄnga Är, tidningen har blivit en vana och kÀr vÀn. Upp till frukost med en tidning till kaffet. Eller sÄ kanske du lÀser den pÄ jobbet, hos vÀnner eller hos tandlÀkaren.
Nu kanske det Àr slut med det. Och det handlar inte om ökande annonstapp pÄ grund av pandemin. Inte heller för att papperstidningen blir dyrare att producera och leverera nÀr allt fÀrre vill ha en pappersprodukt. IstÀllet Àr det förslaget om en returpappersförordning.
Det lÄter skittrÄkigt, men det Àr egentligen en bra grej. För miljön. Men för mediebranschen och demokratin Àr det dödsstöten.
Förslaget lades fram för 2018, av miljöpartiet. Avsikten Àr att lÄta producenterna ta ansvar för det som de skickar ut till konsumenterna, som förpackningar, reklam och papper. Detta ska de ocksÄ hÀmta tillbaka. Vid dörren. Du som kund ska inte lÀngre behöva bÀra det till pappersinsamlingen. Gott sÄ.
Men det som lÄter bra för miljön innebÀr sÄ stora kostnader för mediebranschen att det inte lÀngre gÄr att producera papperstidningar och i förlÀngningen ingen journalistik över huvud taget. Kostnaderna överstiger dÄ med rÄge intÀkterna. För utan papperstidning gÄr en stor del av vÄra intÀkter förlorade, i prenumerationer och annonsintÀkter. Det Àr nÀmligen i print vÄr överlevnad finns fortfarande, det Àr papperstidningen vi lever pÄ, Àven om vÄr heldigitala upplaga ligger pÄ 18 procent.
För Sörmlands media skulle kostnaderna för att hÀmta tillbaka papperstidningen hemma hos dig kosta oss 8 miljoner per Är. Det motsvarar 13 reportertjÀnster, eller halva tryckkostnaden för ett Är. Förslaget har vÀckt ett ramaskri i medievÀrlden, som insett att producentansvaret skulle bli sista spiken i kistan i en redan hÄrt anstrÀng bransch. DÀrför blev ocksÄ lÀttnaden stor nÀr regeringen i vÄras lyssnade och föreslog undantag för medieföretagen - för demokratins skull. Detta mitt under en pandemi dÄ pÄlitlig information och kritisk granskande varit livsavgörande.
Det börjar dock mullra i leden. Kritikerna har vaknat och starkast Àr rösterna frÄn kommunerna. Regeringens förslag innebÀr nÀmligen att kommunerna fÄr ta kostnaden. De ska hÀmta tillbaka tidningarna samtidigt som de hÀmtar vÄra hushÄllssopor. Nu krÀver de att beslutet rivs upp.
Det fÄr dock inte ske.
Ăven om det gĂ„r att förstĂ„ argumentet om utökade kostnader för kommunerna och i förlĂ€ngningen skattebetalarna. Men alternativet innebĂ€r att medierna GĂ„r i graven. Vi mĂ„ste frĂ„ga oss - vad fĂ„r en demokrati kosta?