Rysslands lögner har smittat världens demokratier

Chefredaktör Eva Burman om hur långtgående Rysslands propaganda nått när allt som sägs är en lögn.

Chefredaktör Eva Burman.

Chefredaktör Eva Burman.

Foto: Mikael Andersson/Arkivbild

Krönika2022-03-26 06:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Ryssland pågår nu ett fullskaligt krig mot Ukraina. Men också ett krig – mot sanningen och demokratin – i hela världen. Och det kriget har pågått länge.

Ryssland har i många år ägnat enorma resurser på att ljuga för sin egen befolkning. Men också åt att radikalisera och polarisera människor i väst, vilket gynnar Ryssland. De ryska trollen har främst hetsat i kommentarsfälten i sociala medier. Målet har varit att radikalisera följare till alltmer extrema åsikter. Påverkanskampanjerna har även skett i mer etablerad dräkt, med Kremlstyrda nyhetskanaler som RT och Sputnik, med relativt stor publik även i Sverige.

Men nu har de stängts ner i EU. Anledningen är att de statsstyrda medierna i Ryssland formligen dryper av lögn om kriget i Ukraina, vilket riskerar att destabilisera Europa.

En studie har visat att RT och Sputnik presenterade 138(!) påhittade och motsägelsefulla versioner om förgiftningen av Skripal 2017. Bland annat påstods att giftet Novitjok skulle ha framställts av Sverige.

På samma sätt ljuger nu samma kanaler om kriget i Ukraina. Det är inget krig utan en fredsbevarande insats, alternativt en specialinsats för att befria Ukraina från nazister. Samma kanaler lägger också mycket fokus på att måla upp ryska militärens överlägsenhet samt på att svartmåla västs demokratier som socialt och politiskt dysfunktionella, främst genom att beskriva negativa effekter av invandring.

Och de ryska påverkanskampanjerna i världen har varit framgångsrika. Polariseringen och högerpopulismen ökar. Vi ser det i Sverige, i Europa och USA. Politiska partier, men även gemene man, hyser mer auktoritära och nationalistiska åsikter i dag. Hot och hån mot de liberala värderingar som ligger till grund för vår demokrati, blir allt vanligare.

Först ger man sig på sanningen, sedan minoriteter och sedan individens fria val. I USA förbjuder man nu abort i många delstater. Lärare i Florida får inte prata med barn om sexuell läggning eller könstillhörighet före 10 års ålder, eller så länge det är lämpligt... Homosexuella i Polen och i Ungern ser sina friheter begränsade. Samtidigt frodas rasismen, även i Sverige.

Man kan säga att Putin lyckats med sina mål. Tills nu.

Kanske, kanske har människor börjat förstå konsekvenserna om giftet sakta men säkert får sippra in vår demokrati. Hur tror vi världens svar på Rysslands krig mot Ukraina sett ut om den styrts av högerpopulister?