Vart fan är vi på väg – 2023 blir totalkaos

Trendspaningen från Kairos Future blir en jobbig tid att leva i skriver Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Foto: Mikael Andersson

Krönika2022-12-03 06:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år gör Kairos Future en trendspaning för företag. Som underlag ligger global reserach. Och trendspaningen för 2023 sätter fingret på det faktum att framtiden präglas av ytterligheter.

Jag tycker mig se samma skärningspunkter som vi hittar i klassiska GAL/TAN-skalan. Och lite till. Globalisering kontra nationalism. Grönt eller fossilt. Rik och fattig. Stad och land. Yta eller djup.

1 Nu eller Senare. Ska vi satsa på hållbarhet nu, för att få effekt senare. Eller sitter vi stilla i båten? 

2 Svart eller Grönt. Fossilt eller hållbart? Kriget i Ukraina har satt den frågan på sin spets. Påskyndar kriget omställningen? Eller blir det precis tvärtom, sämre?

3 Resursbrist eller Överflöd. Ständig tillväxt har vi vant oss vid. Men hur blir det i framtiden med lågkonjuktur, elbrist, omställning och krig?

4 Konflikt eller Samarbete. Fredsprojektet EU har hållit oss från krig. Men nu står vi på randen till en annan världsordning. Ryssland har anfallit Ukraina. Kina flyttar fram sina positioner. Demokratin är på tillbakagång.

5 Upprördhet eller lugn. Gapandet i sociala medier. Sluggerpolitik. Hot och hat. Eller lugn, reflektion och gråskalor. Fler och fler lämnar twitter och facebook. 

6 Jag eller Den. Automatiseringen är en förutsättning för att vi ska klara välfärden i framtiden. Men vad händer när den knuffar ut stora grupper lågutbildade i arbetslöshet? 

7 Arbete eller Lek. Arbeta hårt för att ha råd med en fritid. Eller en rik fritid med minimalt med arbete. En generationsfråga som skapar spänningar.

8 Fake real eller Real fake. Reality-tv och dokumentärer som är påhittade... Vad ska vi tro på egentligen.. Samtidigt som det riktigt falska och sinistra framstår som verkligt. Om ingenting tycks sant blir fakta oväsentligt.

9 Lyckas eller Överleva. En del odlar bilden av lycka och framgång. Postar selfies med filter i sociala medier. Eller tvärtemot, hoppar runt i underkläder med gungande fläsk på insta. Eller hamstar vevradios, vattentankar och torrmat. 

10 Göra eller Vara. Fokus på att prestera eller vill du chilla i soffan. Två vägval. Två helt olika sätt att nå lycka.

Vi befinner oss i ytterligheternas landskap. 2023 kommer fortsatt präglas av kaos och konflikter. Men vi vet ju att ordning föds ur kaos. Låt oss hoppas.