Anders Wendin gör en krogshow utan krog

Anders Wendin ville framföra sin musik på ett annat sätt. Resultatet blev en uppmärksammad musikteaterföreställning på Dramaten.

Viktor Brobacke, Johan Persson och Anders Wendin i den hyllade musikteaterföreställningen "Det är dom dagarna jag vill sjunga om" som spelas på Eskilstuna Teater fredag den 8 november.

Viktor Brobacke, Johan Persson och Anders Wendin i den hyllade musikteaterföreställningen "Det är dom dagarna jag vill sjunga om" som spelas på Eskilstuna Teater fredag den 8 november.

Foto: Sören Vilks

Kultur2019-11-05 15:03

Artisten, musikern och låtskrivaren Anders "Moneybrother" Wendin berättar att han länge har funderat över varför konserter och turnéer alltid är likadana. 

– Jag hade redan för flera år sedan en idé om att i stället för att åka på turné göra på ett annat sätt. 

Därför blev samarbetet med Dramaten inom dess koncept "Perfomance concert", där en artist tillsammans med en regissör skapar en föreställning med teaterns verktyg, en plattform för Anders Wendin att, som han säger, "ta det fullt ut".

Han har själv skrivit manus till föreställningen "Det är dom dagarna jag vill sjunga om". En sorts avskalad, personlig musikal som han hoppas ska berätta något och kännas mer. 

– Jag har alltid jobbat med mellansnack och nu har jag dramatiserat dem. 

Teaterintresset har alltid varit stort. Innan Anders Wendin blev Moneybrother arbetade han en tid som teaterproducent, så scenkonstvärlden är inte helt främmande för honom. Nu fick han tillgång till hela nationalscenen Dramatens maskineri för scenteknik, smink, kostym, ljussättning och scenografi.

Bland annat har han samarbetat med regissören Maria Blom, som även är dramaturg och har hjälp till med att skapa en dramaturgisk båge.

– Det är en riktig jävla pjäs. Det är en musikal som riktar sig till dem som inte gillar musikaler och det är en krogshow utan krog. 

Med sig på scenen har han sin vän och medmusiker sedan många år, Viktor Brobacke. 

– Den här gången har han en större konstnärlig roll, han spelar ett tiotal olika karaktärer.

Anders Wendin gestaltar också flera olika personer på scenen. 

– Jag spelar andra människor och har repliker. I pjäsen berättar vi historien om oss. Det här är mitt livs största konstnärliga utmaning, säger Anders Wendin. 

Även om inramningen med smink, kostym, ljus- och ljussättning är superproffsig är det fortfarande Moneybrothers tilltal som publiken möter.

– Moneybrother kör på känsla, säger Anders Wendin. 

Dramatenpremiären för "Det är dom dagarna jag vill sjunga om" ägde rum i våras. Kritikerna var lyriska och biljetterna tog slut. 

– Det blev en lite publiksuccé, och jag har en liten känsla av att folk blir berörda, säger Anders Wendin. 

I höst tar han föreställningen på turné. På fredag den 8 november spelas den på Eskilstuna teater.  Utöver Anders Wendin medverkar även Viktor Brobacke och musikern Johan Persson på scenen.

Biljetter finns på Tickster.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!