Åsbacka släpper S-kritisk roman: "Vi har ett problem"

Robert Åsbacka är Eskilstunabon som nu släpper romanen ”Kistmakarna”, en berättelse om socialdemokratins förfall i vår tid.

Den finlandsvenske författaren Robert Åsbacka har bott i Sörmland sedan millennieskiftet, varav Eskilstuna sedan 2015. Nu släpps hans nya roman "Kistmakarna", en arbetarroman om dagens Sverige.

Den finlandsvenske författaren Robert Åsbacka har bott i Sörmland sedan millennieskiftet, varav Eskilstuna sedan 2015. Nu släpps hans nya roman "Kistmakarna", en arbetarroman om dagens Sverige.

Foto: Karl Vilhjalmsson

Kultur2021-02-15 07:46

De senaste veckorna har arbetarlitteraturens återkomst signalerats kraftigt på kultursidorna. Främst via Rasmus Landströms nyutkomna essäbok med just titeln ”Arbetarlitteraturens återkomst”. Men även klassfrågor över lag har fått förnyat bränsle via 700-sidiga tegelstenen ”Klass i Sverige” från tankesmedjan Katalys. 

Plötsligt är Sverige smockat av nya arbetarförfattare som berättar om en välfärdsstat i ruiner. Johan Jönson, Sara Beischer och Kristian Lundberg är namn som brukar nämnas.

I denna strömning tycks författaren Robert Åsbacka ligga helt rätt med sin nya roman ”Kistmakarna”, en uppgörelse med Löfvenregeringens kompromisspolitik och en fiktiv författares eget liv i fritt fall.

– Äldre tiders arbetarlitteratur gick sida vid sida med arbetarrörelsen, i en ständig utveckling, säger Robert Åsbacka. Det vi ser i dag är en splittring, en avveckling, man går inte sida vid sida längre. Män inom LO röstar i högre grad på Sverigedemokraterna än Socialdemokraterna. Vi har ett problem där.

Romanen handlar om Erik som vaknar upp dagen efter valet 2018 med världens baksmälla. Han umgås med en rad utanförskapsfigurer på en förening för arbetarhistoria. De startar en studiecirkel, ska bygga kistor. Möjligen till en döende socialdemokrati.

Centralt i nya boken är nedmonteringen av 1900-talets välfärd. Kritiken är svidande.

– Grunden för ”Kistmakarna” var att jag ville ner i samtidspolitiken, gärna på kommun- och föreningsnivå och se vad som händer där, säger Robert Åsbacka.

Huvudpersonen är starkt skisserad efter författaren själv. Fiktion och verklighet flyter samman.

– Verkligheten är en viktig beståndsdel i romanen, säger Robert Åsbacka.

Eskilstunabor lär känna igen sig. Spelplatsen är i huvudsak Eskilstuna och Sörmland. Vissa figurer är inspirerade av verkliga personer.

Åsbacka själv satt som förtroendevald i socialnämnden för Socialdemokraterna i Eskilstuna under ett par år fram till 2018. Januariavtalet fick honom att lämna partiet.

Dessutom är hans eget liv som hämtat ur en proletärskildring, komplett med klassresa, ups and downs och slutligen, ett formerat klassmedvetande, politisk insikt. Han gick till sjöss som 17-åring. Jobbade på Volvo BM och Scania på 80-talet. Skrev på fritiden.

Romanen ”Orgelbyggaren” 2008 blev ett genombrott, nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Flest läsare har han i Finland. Numera lever han på att skriva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!