Fågelboken som ska locka ut barn i naturen

Vad utmärker en skata? Varför gör en blåmes si - men en talgoxe så? Och hur får man barn att tycka att det är kul med fåglar?

Fåglarna i boken har var och en sin egen karaktär. "Jag funderade mycket över var gränsen går mellan att avbilda en fågel och göra något nytt och spännande" säger illustratören Jonas Källberg.

Fåglarna i boken har var och en sin egen karaktär. "Jag funderade mycket över var gränsen går mellan att avbilda en fågel och göra något nytt och spännande" säger illustratören Jonas Källberg.

Foto: Pressbild

Kultur2020-03-16 07:00

Det sistnämnda grunnade fågelkännaren och programledaren Martin Emtenäs i Nyköping länge på innan han satte igång att skriva "Svenska fåglar".

– Det finns många fina fågelböcker för barn. Men vi ville göra något annorlunda. Så att det blir lika roligt att samla på fåglar som på Pokémon.

Tillsammans med illustratören Jonas Källberg, också han Nyköpingsbo, analyserade han strukturen och pedagogiken i Pokémon Go. Målet har varit att skapa ett formspråk som påminner om det i spelet.

– Vi har gjort en helt ny typ av faktabok som utgår från symboler istället för text och koncentrerat oss på vilka fåglarna är, deras karaktärer. Vi ger massor av fakta, men börjar inte med att tala om exakt hur en skata ser ut. Istället är ingången att det är en väldigt nyfiken fågel. Sedan fortsätter vi och berättar om vilken fågelgrupp den tillhör och ger nycklar till hur man kan gå vidare och hitta mera information.

Martin Emtenäs har varit naturnörd så länge han kan minnas. Men det dröjde innan han fick upp ögonen för just fåglar.

– Det var när jag spanade på enkel- och dubbelbeckasiner. De ser väldigt lika ut - men har helt olika beteenden. Då föll poletten ned och det blev väldigt tydligt att fåglar har helt olika karaktärer. Fåglar är verkligen inte bara är något som fladdrar!

Vad är grejen?

– Fåglar finns tillgängliga överallt. Om du bara lär dig lite grann om fåglar så blir varje dag lite rikare. En ny värld öppnar sig, helt enkelt. Det är nästan som mindfulness. Naturen har massor att berätta för oss om vi bara öppnar ögonen!

Om Martin Emtenäs är fågelentusiast så var Jonas Källberg raka motsatsen när de började arbetet med boken. "Möjligen hade han hört talas om att det finns talgoxar" säger Martin Emtenäs...

– Ja, så sorgligt var det, erkänner Jonas Källberg. Tyvärr har jag aldrig haft något större naturintresse. Därför var det inledningsvis väldigt skrämmande att ta sig an det här projektet. Men också en rolig utmaning. 

Hur gjorde ni?

– Martin gav några ledord till varje fågel som det sedan var upp till mig att tolka. Jag funderade mycket över var gränsen går mellan att avbilda en fågel och göra något spännande. För säkerhets skull har hela boken granskats av flera experter på området.

Numera försöker Jonas Källberg hålla koll på fåglarna utanför sitt fönster.

– Jag har en liten dotter och vi brukar titta tillsammans. Hon kan ett par stycken redan!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!