Grekisk tragedi i sommargrönskan på Ulvhälls hällar

Syrenen doftar och ärenprisen samsas med mandelblommor och kritvita skulpturer från ett grekiskt drama.

"Eolspel" av Matti Kallioinen. Klangen bidrar till den kontemplativa stämningen.

"Eolspel" av Matti Kallioinen. Klangen bidrar till den kontemplativa stämningen.

Foto: Eva Axelsson

Kultur2020-06-02 16:24

Ulvhälls hällar i Strängnäs utkant bjuder in till frodig växtlighet och coronasäkra skönhetsupplevelser under hela sommaren. Grönskan varvas med samtida konst i det fria utmed parkens 530 meter långa träramp intill Mälarstranden. I år gästar en installation skapad av konstnären Anastasia Ax till Dramatens uppsättning av "Fedra/Hippolytos" - samt tre stora skulpturer och ljudinstallationer av sydafrikanske konstnären Rodney Place. De senare väntade fortfarande på att monteras vid tidningens besök men ska nu finnas på plats. 

I den grekiska mytologin förälskade sig Fedra i sin betydligt yngre styvson Hippolytos, en flirt som inte slutade så bra. När hennes lagvigda, Kung Theseus, fick koll på läget skickade han ett sjövidunder på sonen - och sedan var både hans och dejtandets saga all. I höstas satte Dramaten upp fransmannen Racines pjäs om tragedin, en föreställning med fokus på makt, kön, sexualitet, ålder och begär. Anastasia Ax fick uppdraget att göra scenografin till pjäsen - och det är den som nu flyttats till Ulvhälls hällar.

– Skulpturerna i gips kommer sakta att falla isär och förändras, berättar parkens curator Björn Norberg som framhåller att Anastasia Axs verk ofta ser ut att vara gjorda för att brytas ned.

– Scenografin till "Fedra/Hippolytos" speglar pjäsens berättelse väldigt väl. Konstnärens önskan och avsikt är att besökarna ska återkomma till verket flera gånger under utställningstiden och följa utvecklingen.

För detta finns varken praktiska eller ekonomiska hinder: Ulvhälls hällar håller vare sig med inträdesavgift eller särskilda öppettider. Konstparken går att besöka dygnet runt.

Däremot blir det varken vernissage eller allmänna visningar i sommar på grund av coronaviruset. 

– Det finns gott om plats i parken, så det är säkert att besöka oss, men de allmänna förhållningsreglerna för den pågående pandemin gäller förstås, säger Björn Norberg.

Förutom de ovan nämnda verken finns konsthallens permanenta utställning på plats i skogsbacken intill Ulvhälls herrgård. Bland tallar och bergsknallar dyker verk av Ebba Bohlin, Mattias Bäcklin, Matti Kallioinen, Katarina Löfström och Cecilia Ömalm upp. 

Konstparken invigdes 2018 och är ett privat projekt finansierat av ägaren till Ulvhälls herrgård via Tre träd i Strängnäs och sponsrat av Allmänna arvsfonden, Sparbanken Rekarne och Snowfall AB, samt ideellt arbetande Björn Norberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!