Att Mikael Källarsson är glad över sitt nya jobb är inte att ta miste på. Hans väg från Eskilstuna, till Stockholm, till Malmö och så tillbaka till barndomsstaden igen har varit ganska krokig, men när han nu tittar i backspegeln har alla hans utbildningar och erfarenheter egentligen lett spikrakt fram till tjänsten som chef för Eskilstunas nybildade kulturskolan.
– Ja, när jobbet kom ut var det nästan som att det stod mitt namn på det, säger han när vi ses utanför hans nuvarande arbetsplats, Rinmangymnasiet i Eskilstuna.
Vid det här laget har de flesta svenska kommuner gjort om sina musikskolor till kulturskolor där också andra konstformer som bild, form, dans och teater ryms.
Eskilstuna är bland de sista på bollen. Kanske beror det på den kommunala musikskolans långa och gedigna historia i stan. Eskilstuna var en av de första kommuner i landet som startade musikskola och just i år firar den 80 år.
– Musik kommer fortfarande vara kulturskolans bärande fundament, men på sikt hoppas vi kunna erbjuda undervisning som ger behörighet till högre utbildning också inom de andra konstformerna, säger Mikael Källarsson.
Sedan många år tillbaka är Eskilstuna musikskolas undervisning så kvalificerad att en elev har möjlighet att gå direkt till exempelvis Kungliga musikhögskolan.
– Förhoppningen är att detsamma så småningom ska gälla även för den som vill ta sig vidare till konst och danshögskolor.
Själv gick han aldrig i Eskilstunas kommunala musikskola.
– Nej, tyvärr. Så här efteråt tycker jag det är synd. Men för mig var alltid rita och teckna nummer ett. Bild och form har gått som en röd tråd genom hela mitt liv. Och jag blev uppmuntrad både hemma och i skolan.
Han var duktig i matte också. Vilket i sin tur ledde vidare till ännu mer tecknande...
– Jag hade en förstående lärare - så när jag var klar med mattetalen så fick jag sitta och rita medan jag väntade in resten av klassen.
Intresset för matematik fick honom att börja plugga till civilingenjör. Men efter ett år bytte han till illustratörsprogrammet på Mälardalens högskola. Under studietiden jobbade han en del som illustratör och hade också sommarvikariat som nyhetsgrafiker på Expressen.
Därefter gick han Konstfack och satsade på en lärarutbildning med kombinationen bild och matematik - en perfekt kombo för den som först räknat klart alla talen och sedan satt igång att teckna...
– Som färdig lärare flyttade jag till Malmö och jobbade på gymnasiets medieprogram. Efter ett tag uppmanades jag att söka tjänsten som enhetschef på Malmös kulturskola.
Där stannade han tills 2013 då familjen ville komma närmare släkten i Eskilstuna. Här har han arbetat som skolledare på Rinmangymnasiet med särskilt ansvar för gymnasiesärskolan.
– Redan när jag arbetade inom Malmös kulturskola sneglade jag lite på Eskilstuna och funderade över hur planerna för musikskolans utveckling såg ut.
Och nu är det alltså han som fått uppgiften att bygga upp den nya verksamheten.
– I första skedet handlar det om en utökning av den redan befintliga musikskolan. Etappvis bygger vi sedan ut med fokus på bild, form, dans och teater.
Kulturskolan kommer att ha sin bas på Stålfors men förhoppningen är att också Eskilstuna konstmuseum, Ebelingmuseet och Eskilstuna teaters lilla scen också ska fungera som lokaler för verksamheten.
–Min drivkraft? Att se glädjen hos barn och ungdomar som får chansen att utvecklas konstnärligt.