Det här kommer att bli den bästa dagen i ditt liv.
Så går de flesta tankegångarna kring studenten. Men i själva verket har det satt en ekonomisk press på många elever. Flera medier rapporterar om hur det i snitt kostar mellan 13 000 och 17 000 för elever att ta studenten.
Kostnaderna ovan inkluderar studentbalen, kläder, utsmyckning av studentflak och egendesignade studentmössor.
Jag ska nu testa att "ta om" studenten – det vill säga räkna på vad det skulle kosta att designa en studentmössa, samt att köpa allt som behövs till den stora dagen.
Jag minns att studentmössorna var en sådan grej som gav mig mycket ångest. Den fick inte vara för pimpad då många skulle se det som att jag skröt, men om den var tråkig var det ett kvitto på att jag var fattig. Allt handlade egentligen om att bräcka varandra fast på ett schysst sätt.
Samma känsla uppstår när jag nu ska börja designa min alldeles egna studentmössa.
Bara själva mössan kostar 500 spänn och då har jag inte ens skrivit mitt namn på den än. Det här ska vara, enligt alla andra, den bästa dagen i mitt liv. Det är klart att jag kommer lägga all tid och energi på att den ska vara fin.
Jag skriver mitt namn på framsidan, väljer en hjärtemoji som emblem, skriver dit mitt smeknamn jag hade under gymnasiet, "Lillmalin", och vilken skola jag tar studenten från.
Här kan man tycka att jag har gjort ganska få och dessutom självklara val.
Min studentmössa är nu uppe i 2 098 kronor.
Därefter väljer jag att lägga till en ficka för min plånbok och sen finns möjligheten att skriva ett favoritcitat inuti mössan.
Ska du ha en stänkare?
2 612 kronor.
När designen är klar köper jag till en låda som mössan paketeras i och ett egendesignat champagneglas.
3 300 kronor.
Jag väljer att testa ett annat företag för att se hur jag kan komma billigast undan.
Efter samma tillval och liknande design kostar nu min mössa 4 500 kronor.
Hur fan har eleverna råd?
Min studentmössa skulle alltså kosta 3 300 kronor och då valde jag även bort vissa saker. Allt för att inte försöka hävda mig eller vara "värst" på något sätt.
Att fira studenten känns som en rättighet för alla elever, men alla har inte råd att delta i alla festligheter som sker. Det är mycket runt omkring som studentskyltar, mottagningen, balen, spexveckor och flak som rusar iväg i kostnader.
Med ångesten i halsgropen ska jag nu beställa klänningarna jag ska ha på mig, en till dagen och en till studentfesten på kvällen. Återigen ekar meningen "bästa dagen i mitt liv". Allt måste bli perfekt.
Efter en tids skrollande hittar jag en vit klänning som jag älskar och en festligare klänning till kvällen samt två par klackskor.
5 408 kronor.
Det finns därefter inget studentflak med rimlig ljudanläggning under 30 000 kronor.
Jag är snart uppe i 7 000 kronor och då har jag inte ens inkluderat kostnaderna för studentbalen, skylten, mottagningen, biljetten till festkvällen eller utsmyckningen till flaket.
Det är tragiskt att studenten har blivit en klassfråga och jag förstår att många kan känna ångest inför studenten.
2016 tog jag studenten och nu i efterhand kan jag säga att det verkligen inte var den bästa dagen i mitt liv. Det bästa var när studentdagen var över – då kunde jag äntligen andas ut.
Tänk att allt som jag då tyckte var så viktigt och alla pengar jag spenderade på studentmössan skulle resultera i en enda tanke:
Var fan är min mössa nu?