"Cursed" håller inte måttet men blir bättre vartefter

Blodet sprutar i annars ganska barnsliga "Cursed". Den har dock sina ljusa stunder och får mig att minnas ovärderliga stunder med familjen.

Katherine Langford spelar Nimue, i Netflix-serien "Cursed". Hon får uppdrag att ta det magiska svärdet Excalibur till trollkarlen Merlin.

Katherine Langford spelar Nimue, i Netflix-serien "Cursed". Hon får uppdrag att ta det magiska svärdet Excalibur till trollkarlen Merlin.

Foto: Netflix

Krönika2020-08-24 19:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått en dryg månad sedan fantasy-serien "Cursed" började visas på Neflix. Premiären föregicks av en hel del skriverier, inte minst för att svenska Gustaf Skarsgård spelar en av huvudrollerna som trollkarlen Merlin. 

Jag var supertaggad på att se "Cursed". Jag är ett stort fan av Gustaf Skarsgård och av den färgstarka legenden om Kung Arthur, svärdet Excalibur, trollkarlen Merlin och riddarna kring runda bordet. Dessutom väckte förhandssnacket minnen från då jag och familjen bänkade oss i tv-soffan punktligt varje vecka för att avnjuta familjeserien "Merlin" från 2008-2012. 

Nu tog vi plats i soffan igen för att tillsammans se "Cursed" som vi hoppades skulle vara en ny, modern och påkostad tolkning av Arthur-legenden som passade oss alla.

Berättelsen kretsar kring en unga tjejen Nimue (Katherine Langford). Hon tillhör det magiska Fey-folket, som jagas av sekten Röda Paladinerna, vars mål är att utrota Fey och rena människorsläktet. 

Efter det att Paladinerna ödelagt hennes hemby, hittar hon sin mamma döende. Moderns sista önskan är att Nimue ska ta ett magiskt svärd, Excalibur, till den berömda trollkarlen Merlin. 

Nimue ger sig ut på det livsfarliga uppdraget, och under vägen blir hon ledare för Fey-folket. Hon träffar den opålitlige Arthur, och så småningom även Merlin som visar sig vara en trollkarl rejält på dekis. Han är inte bara småfull hela tiden. Han har också förlorat sin magiska förmåga. 

Ni som har sett Gustaf Skarsgård som Floki i tv-serien "Vikings" kan ju ana lite av vad han gör med sin karaktär.

Medan tv-serien "Merlin", som vänder sig till lite större barn och deras familjer, träffar rätt med sin härliga mix av humor, spänning, starka känslor, trassliga relationer och häftig magi, vet jag inte vem som egentligen ska titta på "Cursed". Tidvis känns det som att den är gjord för yngre tonåringar, samtidigt som den är sjukt våldsam.

Innan första avsnittet var slut hade maken troppat av och snart deklarerade sonen att han inte skulle fortsätta följa. Så jag tittade vidare på egen hand, och det känns som att jag är ganska ensam om att ha sett hela serien. 

Jag kan berätta att den tar sig. Gustaf Skarsgård är riktigt maffig som trollkarl och i sista avsnittet kliver Merlin fram och dominerar. Katherine Langford växer också i rollen som Nimue, så att man till slut ändå börjar bry sig om vad som ska hända henne. 

Gustaf Skarsgård dominerar som trollkarlen Merlin i fantasyserien "Cursed".
Gustaf Skarsgård dominerar som trollkarlen Merlin i fantasyserien "Cursed".