Det lilla, lilla ordet "vinter"

Det finns onekligen mycket att förargas över. Krig, Trumps miljöpolitik, sprängdåd och mobbning för att bara nämna några saker.

Vintergran eller julgran? Niklas Linder skriver en krönika om debatten som uppstått kring ordet "vinter".

Vintergran eller julgran? Niklas Linder skriver en krönika om debatten som uppstått kring ordet "vinter".

Foto: Terje Pedersen

Krönika2019-11-06 18:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bäst just nu

Avantgardet - Mellan miljonprogram och Thailand (Album)

Michael Kiwanuka - Kiwanuka (Album)

Watchmen (Serie, HBO)

The end of the f***ing world (Serie, Netflix)

Och så var det ju det här lilla ordet ”vinter”. Jag kan verkligen förstå om man upprörs över det faktum att vi nu står inför sex månaders mörker, kyla och skrapande av bilrutor, men det är inte den sidan av vintern som väcker den största ilskan för tillfället. Istället handlar det om must och inredning. 

Ikea har nämligen lanserat en ny kollektion med juldekorationer som går under namnet ”Vinterfest”. Det är avsaknaden av ordet ”jul” i namnet som har väckt reaktioner, såväl bland danska politiker som hos skribenter på diverse sidor på nätets högerkant vilka ser detta som ett tecken på att den svenska politiska korrektheten gått för långt och att Ikea ”knäböjer för islam”. Det rasas också mot Apotekarnes nya ”Vintermust” och folk förfasas av tanken på att den svenska traditionella julen nu kommer att försvinna ur våra medvetanden. 

När jag hör talas om sånt här kan jag inte låta bli att fascineras en smula. Jag skulle liksom vilja krypa in i vissa människors hjärnor för att förstå hur de tänker. Är det så att de på allvar tror att Sverige kommer att bli något slags kalifat för att en läskedryck byter namn? Är folk på riktigt rädda att inte få fira julafton längre för att Ikea döper om några köksredskap och en servetthållare? Kanske är det rentav så att man även på de radikalt islamistiska forumen också varnar sina medlemmar för att låta sig hjärntvättas? För tänk om en massa muslimer hällandes i sig vintermust, nu börjar köpa plastgranar, julgranskulor och små prydnadstomtar i tron om att det är ”helt vanliga vintergrejor” medan de i själva verket förleds in i den kristna tron. 

Nja, jag tror inte att vi behöver oroa oss för att våra traditioner dör ut bara för att några grejer byter namn. Och förresten, om det nu skulle vara så att det pågår någon slags islamisering av det svenska julfirandet så inleddes den för länge sedan. För hur många av oss har inte, efter att ha frossat i skinka och Janssons frestelse, unnat oss en pralin ur chokladasken med det muslimska namnet Aladdin? Ett namn som på arabiska betyder typ ”religionens överlägsenhet”. Men, vem orkar bry sig om det nu? Än är det bara november och det är lång tid kvar innan det är dags för Tomten att lägga sina vinterklappar under vintergranen.

Niklas Linder.
Niklas Linder.