Störiga saker i tv-serier – peruk och hjälplösa kvinnor

Visst är det härligt att grotta ner sig i tv-soffan och mysa med en riktigt bra tv-serie. Men ofta blir upplevelsen förstörd av klicheer, ologiska beteenden hos karaktärerna eller styling som drar ner trovärdigheten.
Här är de fyra värsta och vanligaste otygen.

Anya Taylor-Joy bär peruk i den i succén "The Queens gambit".

Anya Taylor-Joy bär peruk i den i succén "The Queens gambit".

Foto: PHIL BRAY/NETFLIX

Krönika2022-11-21 19:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Peruker

Att så gott som alla skådespelare bär peruk i en fantasy-serie som "House of the Dragon" må vara hänt. Om jag vore skådespelare skulle inte jag heller vilja utsätta mitt hår för extrem vitblondering. 

undefined
I en fantasyserie som "House of the dragon" är det förståeligt om skådespelarna använder peruk, tycker vår krönikör.

Men annars gör peruker att jag får svårt att ta karaktären på hundra procent allvar. I en tät närbild på en högupplöst 55-tumsskärm syns det alltid om håret är fejk – i allafall om maskören tvingats knöla in ett stort filmstjärnehår under. Och det är tråkigt när en fantastisk serie som "Queens Gambit" blir lite sämre av att Anya Taylor-Joy bär peruker rakt igenom serien. 

undefined
Anya Taylor-Joy bär peruk i den i succén "The Queens gambit".

Ett annat skräckexempel när det gäller peruker är i "And just like that" – uppföljaren till "Sex and the city" – där Cynthia Nixons karaktär Miranda har naturligt grått hår i det första avsnittet. Det görs dessutom en grej av att hon inte vill färga det. Men Cynthia Nixon ville visst inte vara gråhårig, för i resten serien bär Miranda en peruk med på tok för tjockt hår. Det är otroligt dåligt för att vara en så påkostad och hajpad produktion som dessutom handlar om att vara kvinna 50 plus.

undefined
HBO-serien "And just like that" handlar om kvinnor som blivit 50+ med allt vad det innebär. En detalj i serien är väldigt störig, skriver tv-seriekrönikör Catarina Nitz.

Raka vägen till vinet

I så gott som alla brittiska deckare går kvinnliga karaktärer raka vägen till köket när de kommer hem. Där ställer de handväskan på köksön, tar fram ett vinglas och häller upp. Jag såg det så sent som i lördagens avsnitt av "Chelsea detective" i SVT, där brottsoffrets fru gjorde exakt detta.

undefined
Rachel Bailey (Suranne Jones) och Janet Scott (Lesley Sharp) i "Scott & Bailey".

En annan vinpimplare av rang är karaktären Rachel (spelas av Suranne Jones) i den i övrigt lysande serien "Scott & Bailey".

Den som startade trenden var troligen självaste Helen Mirren i rollen som DSI Jane Tennison i den ikoniska deckarserien "I mördarens spår" från 1991-1996. Men det var då. 2022 känns den privata aw:n i köket bara trött.

Hjälplösa kvinnor

Visst var det lite coolt att se Jeff Bridges spela en åldrande agent med prostatabesvär i dramaserien "The old man". Men jag ledsnade redan i andra avsnittet när Bridges karaktär Dan Chase skulle hyra rum av den ensamstående, medelålders kvinnan Zoe (Amy Brenneman). Hon är nämligen det mest hjälplösa fruntimret jag har sett på år och dag. Hon kan inte laga mat, utan lever på frysmat uppvärmd i mikron. Hon gråter för att hon inte kan betala sin sons studieavgifter – exmaken skickar inget underhåll. "Kamma dig och skaffa ett jobb!", skriker jag inombords. Men det gör inte Zoe, hon låter den 15 år äldre hyresgästen med taskig prostata och tio hämndlystna yrkesmördare i hälarna laga både mat och fixa stålar. Efter det går Zoe tacksamt i säng med densamme. 

undefined
Martin Henderson spelar Jack och Alexandra Breckenridge spelar Melinda i Netflix feelgoodsuccé "Virgin River".

En annan serie som vimlar av hjälplösa kvinnor är den populära "Virgin River". Där tar männen hand om fullt kapabla kvinnor hela tiden. Värst är den manlige huvudkaraktären Jack som är så överbeskyddande mot den supekompetenta sjuksköterskan Melinda att jag flera gången har tvingats stänga av för att det är så fåningt.

Folk verkar aldrig jobba

Ofta sitter man och undrar vad folk lever av i olika tv-serier. Karaktärerna har ju ofta inget jobb (om de inte är poliser eller advokater förstås). 

undefined
Nej, huvudkaraktärerna i succéserien "Big Little Lies" sliter inte ut sig på jobbet.

En serie som jag stört mig mycket på i detta avseende är succén "Big little lies". Där betraktas ju Renata (Laura Dern) som något av en arbetsnarkoman som lever för sitt arbete och har dragit in familjens pengar. Men man ser henne aldrig jobba. 

En annan karaktär är Jane (Shailene Woodley) som är en fattiglapp i det lyxiga Monterey och måste försörja sig och sin son. Men hur gör hon det? Den enda som verkar gå till jobbet är Reese Witherspoons karaktär Madeline som arbetar på en teater – ideellt.