Hjälp – jag har fastnat i en loop i historien

I flera månader har jag varit inne i någon sorts febrigt beroende av tv-serier och filmer om det brittiska rosornas kring och Tudor-tiden.

Rebecca Ferguson spelar Elizabeth Woodville som får sitta på tronen ett tag under sitt äktenskap med Edward IV. Serien "The White Queen" är ligger på HBO Nordic.

Rebecca Ferguson spelar Elizabeth Woodville som får sitta på tronen ett tag under sitt äktenskap med Edward IV. Serien "The White Queen" är ligger på HBO Nordic.

Foto: HBO

Krönika2020-09-07 19:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de mest fascinerande och omskrivna personerna i historien måste vara den engelske kungen Henry VIII (1491-1547). Just nu är han och hans regeringstid extra i ropet tack vare att sista delen, "Spegeln och ljuset", i Hilary Mantels hyllade trilogi om Thomas Cromwell (Henrik VIII:s närmaste man), just släppts på svenska.

Själv sögs jag in i en historisk spiral under semestern när jag började leta runt på olika strömningstjänster efter den högoktaniga tv-serien "Wolf hall" från 2015 som är baserad på de två första romanerna i Mantels trilogi.

Den hittade jag tyvärr inte. Men jag upptäckte i stället att HBO Nordic visade serierna "The White Queen" (2013) och "The White Princess" (2017) och "The Spanish Princess" (2019), baserade på romaner av Philippa Gregory,

Serierna tar avstamp i upplösningen av det så kallade rosornas krig och hur ätten Tudor så småningom kom till makten i England. Allt berättat ur kvinnornas perspektiv. Fruarnas, älskarinnornas, mödrarnas och döttrarnas. Allt är ordentligt pepprat med starka känslor, intriger, sex och praktfulla kläder. Väldigt underhållande och välgjort.

Jag började med "The White Queen" där svenska Rebecca Ferguson spelar Elizabeth Woodville av ätten Lancaster som 1464 gifter sig med Edward IV av York som står som segrarare i rosornas krig. Äktenskapet orsakar en massa politiska förvecklingar, och paret sitter inte tryggt vid makten. Men Elizabeth får i alla fall åtta barn med kungen och serien skildrar paret som lyckligt.

Parallellt med deras kärlekshistoria får man följa den inflytelserika Margaret Beaufort och hennes intriger för att sätta sin son Henry Tudor på tronen. Margaret, spelad av Amanda Hale, är en oförglömlig karaktär som vägrar att misslyckas.

I uppföljaren "The White Princess" är det Henry Tudor, eller Henrik VII, som tvingas gifta sig med en av Elizabeth Woodvilles och Edward IV:s dotter Elizabeth (spelas av Jodie Comer), för att ena ätterna och bringa fred.

Det går så där. Inte minst deras mammor, Margaret Beaufort och Elisabeth Woodville fortsätter att intrigera. I den här serien möter vi Henrik VIII som barn, och i fortsättningen, "The Spanish Princess" handlar det om hur han blir tronföljare och inleder en massa trixande för att kunna gifta sig med sin döda brors gemål, den spanska prinsessan Katarina av Aragonien.

När jag hade plöjt dessa tre serier var jag rätt mätt på pärlbroderade mantlar och maktlystna kardinaler, men jag kunde inte sluta utan växlade över till Viaplay och tröskade mig igenom alla säsonger av Michael Hirsts "The Tudors".

"The Tudors" har några år på nacken (2007-2010) men håller för att både se om eller se för första gången. Den karismatiske Jonathan Rhys Meyers lyser som Henrik VIII och Nathalie Dormer är perfekt som Anne Boleyn. Henry Cavill (The Witcher) gör en stark insats som kungens ungdomsvän Charles Brandon.

De fyra säsongerna och Henrik den VIII:s sex olika äktenskap, äckliga sår på benet och koleriska utbrott har gett mig fullt upp under sensommarens tidsluckor. Den spännande historien, som bland annat inbegriper hur England bryter med vatikanen, tar dessbättre inte slut där. Henrik VIII fick ju en dotter som gått till historien som en stark kvinnlig regent.

 Går man till Neflix finns de hyllade filmerna "Elizabeth" från 1998 med Cate Blanchett i huvudrollen och uppföljaren "Elizabeth: The Golden Age" från 2007.