När du aldrig mer vill äta en ekologiskt odlad morot

Amir Chamdins nya svenska tv-serie "Partisan", är välspelad och härligt skruvad. Fares Fares imponerar stort som lastbilschaffis hos suspekta ekoodlare.

Skådespelarna Johan Rheborg och Fares Fares gör båda starka insatser i nya svenska thrillern "Partisan" i fem avsnitt som visas på Viaplay.

Skådespelarna Johan Rheborg och Fares Fares gör båda starka insatser i nya svenska thrillern "Partisan" i fem avsnitt som visas på Viaplay.

Foto: Viaplay

Krönika2020-08-17 19:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är de sista timmarna på semestern. Mörkret har börjat lägga sig och luften är sval, men det är ljummet ändå tack vare att dagens hetta har magasinerats i det stenlagda terrassgolvet. Inte en enda mygga hörs. Det är kvällar som den här man längtar efter hela vintern. 

Så varför gå in och slå på tv:n? Jo, för på söndagen var det premiär på "Partisan" - en ny, tokhyllad, svensk tv-serie, regisserad av Amir Chamdin och med Fares Fares i huvudrollen, de båda står även för manuset till den fem avsnitt långa thrillerserien. 

Amir Chamdin har ett förflutet som rappare i den svenska hiphopgruppen Infinite Mass, som var stora i slutet av 1990-talet, och har som regissör begåvat världen med bland annat filmen "Cornelis" och tv-serien "Hassel".

Fares Fares är en av våra största internationella skådisstjärnor just nu, som medverkat i tv-serier som "Westworld" och "Chernobyl". Med i "Partisans" rollista finns också Johan Rheborg, Linus Wahlgren, Sofia Karemyr och Anna Björk. Tungt redan på förhand alltså och det bästa är att mina höga förväntningar infrias.

Hela serien, som utspelar sig i nutid, är inspirerad av 70-talet och genomsyras av en stark musikalitet. Då tänker jag inte bara på soundtracket utan även på den rytmen och flowet klippen och handlingen. Det jag njuter mest av är ändå manuset, som aldrig berättar för mycket - men inte heller för lite - och Fares Fares skådespeleri.

"Partisan" handlar om Johnny (Fares), som verkar vara en smart, trevlig och hjälpsam lastbilschaufför som tar anställning som chaffis och allti-i-allo i det högprofilerade företaget Jordnära, som ägnar sig åt ett ekologiskt jordbruk och grönsaksodling och även fungerar som ett "gated community", ett inhägnat samhälle med övervakade grindar. 

Dit har en grupp människor som vill ha "trygghet" tagit sin tillflykt. Jordnära har även en social verksamhet och tar även emot ungdomar som inte kan bo med sina föräldrar av olika skäl. VD är Maude (Anna Björk) och operativ chef är Kent (Johan Rheborg). 

Johhnys första uppdrag blir att hämta upp de två unga systrarna Nicole och Maria, som ska vara sommarbarn på Jordnära. Några timmar senare befinner han sig i en skogslänta med en spade och gräver en grav.
Som tittare har man ingen förhandskunskap om något, men man fattar direkt att inget är vad det verkar och snart blir det sjukt spännande. 

Fares Fares är trovärdig från första stund som Johnny, en nyanställd lastbilschaufför hos det skumma kollektivet Jordnära som odlar ekologiska grönsaker och utövar truppgymnastik.
Fares Fares är trovärdig från första stund som Johnny, en nyanställd lastbilschaufför hos det skumma kollektivet Jordnära som odlar ekologiska grönsaker och utövar truppgymnastik.