Romantiska komedin "Älska mig" hittar känslan

Pinsamheter, skruvade karaktärer eller kärlekstrubbel - vad gör en komisk tv-serie sevärd? Vi kollar in två aktuella serier.

Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i "Älska mig".

Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i "Älska mig".

Foto: Viaplay

Krönika2019-10-14 13:49
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regnet vräker ner, svampsäsongen går mot sitt slut, shopping känns inget roligt längre. Tack och lov kan man ägna eventuell dödtid åt någon av de romantiska komediserier som tv-kanaler och strömningstjänster har laddat upp med.

Själv har jag kollat in SVT:s nya långkörare från Australien, "Hjärtats vägar" och Josephine Bornebusch omtalade och hyllade seriedebut  "Älska mig" på Viaplay.

Jag vet att det är många som saknar den australiska kostymserien "Hemma igen" som visades i SVT:s utbud i våras. På pappret skulle "Hjärtats vägar" kunna vara en ersättare till den. Flera teman går igen: sjukvård på den australiska landsbygden, hemkomst och en dynasti som styrs av en hårdför matriark. 

Men där "Hemma igen" var episk och dramatisk är "Hjärtats vägar" skruvad och komisk. Den handlar om den grabbigt charmiga och cyniska hjärtkirurgen Hugh. Han är på god väg att förstöra sin lysande karriär på grund av sitt festande, sina kvinnohistorier och sin attityd gentemot patienterna. Han sparkas från prestigekliniken i Sydney och tvingas arbeta ett år som allmänläkare i hålan Whyhope. Han ska drogtestas varje vecka och får inte operera - det som står på spel är läkarlegitimationen. Whyhope är även Hughs hemstad, så han måste även konfrontera sitt förflutna och sin familj. Dessutom blir Hugh förälskad i sin nya chef, samtidigt som han inleder en sexuell relation med en sjuksköterska och hans bästa vän får en cancerdiagnos.

Konstigt nog så funkar "Hjärtats vägar" med alla sina udda karaktärer alldeles utmärkt som underhållning. Serien är tillräckligt knäpp och vändningarna lagom otippade för att man ska överse med det understundom överspelade och överdrivna. Serien har hjärtat på rätta stället helt enkelt. 

Bästa komediserien just nu är annars svenska "Älska mig". En hybrid mellan drama och komedi som hittat precis rätt ton. 

Serien kretsar kring en familj och deras inbördes relationer och kärleksproblem. Josephine Bornebusch har skrivit, regisserat och spelar själv huvudrollen som cynisk förlossningsläkare som fastnat i dejtingträsket och har en komplicerad relation till sin mamma (Ia Langhammer). Hennes lillebror (Gustav Lindh) är en obetalbart överkänslig ung vuxen och pappan (Johan Ulveson) är sjukt mesig. 

Vill man ha trovärdiga och grymt roliga dialoger ska man se "Älska mig"som både har skyhög igenkänningsfaktor och mycket hjärta. 

Catarina Nitz.
Catarina Nitz.