Sverigedemokraternas slag mot folkbildningen

Få samhällsområden är så viktiga för kulturlivet i Sverige som folkbildningen.

Krönika 23 oktober 2019 14:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ta vilket arrangemang som helst i din närhet. Barnens danskurser på kvällarna. Vävkursen din farmor går på. Ungdomarna som spelar rock i något närbeläget musikhus. Musikalen du tog vännerna på i somras. 

Jag kan garantera att allt det där har stöd av ett studieförbund.

En del av det skulle säkert finnas utan det stödet. Men inte allt. Kanske inte ens det mesta.  

Mot den bakgrunden är det lite märkligt att det skrivits så lite om Sverigedemokraternas dråpslag mot folkbildningen. 

Det har skrivits mycket om deras vilja att stoppa böcker på utländska språk i Sölvesborg. Eller partiets lite rörande förslag om att öka stödet till fornlämningar och arkeologiska platser som visar Sveriges ärofyllda historia.

Men att de vill dra ned 770 miljoner på stödet till folkbildningen? Det har det varit tystare om.

Förslaget fanns med i partiets budgetmotion till Riksdagen för 2019. Alltså redan förra hösten. Partiet skriver att: ”Inom utgiftsområdet minskas anslag avseende öronmärkta integrationsåtgärder inom folkbildningsväsendet, uppenbart mångkulturalistiska och politiserade verksamheter, samt delar av samtidskulturen.”

Det första är kanske inte så förvånande. Sverigedemokraterna anser att människor som kommer till Sverige ska integreras här, men de arbetar konsekvent för att ta bort allt stöd till den sortens verksamheter. Det kan handla om kurser i svenska eller projekt för att integrera invandrarkvinnor på arbetsmarknaden. Sånt ska studieförbunden inte ägna sig åt, enligt SD.

Men det som kommer sedan är nästan ännu mer intressant. Det parti som i dag är nära att bli landets största vill alltså stoppa stödet till ”mångkulturalistiska och politiserade verksamheter samt delar av samtidskulturen”.

Det kan betyda nästan vad som helst som Sverigedemokraternas politiker för tillfället inte gillar. 

För säg den kultur som inte på något sätt är ”politiserad”. När Scenknuten i Eskilstuna sätter upp musikalen "All Shook up" är det på ytan en komedi med musik från Elvis katalog. Men den också är en apell mot fördomar och för HBTQ-rättigheter. När ett lokalt rockband gör egna låtar i ett studieförbunds lokaler - ska det sitta en politisk kontrollant från SD där då och försäkra sig om att deras låtar inte uttrycker något ”politiserat”?

En sådan skrivning öppnar luckorna till avgrunden. 

Och den som tror att detta inte kan bli verklighet kan med fördel studera utvecklingen i länder som Ungern och Polen. Där pågår just nu den likriktning av kulturen som Sverigedemokraterna nämner i sina förslag kring folkbildningen. 

Ämnen du kan följa